Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 26. јул 2015.

 Bogovski rolat

3 dl mleka
1 kašika šećera
10 g svežeg kvasca
oko 1 kg. belog brašna
1 + 1 jaje
1 kašičica soli
mala šoljica od kafe ulja
100 gr. kulena, budimske ili zimske salame
100 gr. dimljenog vrata
100 gr. kečapa ili ajvara
1 kisela pavlaka
kačkavalj isečen na listiće
kim, susam za posipanje

U mlako mleko dodati 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i kvasac, dobro promešati i ostaviti da kvasac nadođe. Nakon toga, zamesiti testo od brašna, soli, pripremljenog kvasca, ulja i jajeta. Dobro umesiti i ostaviti da se odmara oko sat vremena. Zatim, testo izručiti na radnu površinu i premesiti ga. Podeliti ga na dve - tri lopte. Svaku razviti što tanje, premazati sa umućenom pavlakom i kečapom, preko naizmenično ređati kulen, budimsku ili zimsku, pa suvi vrat, a zatim kačkavalj. Ivice blago preklopiti i zaviti rolat.





Banatska savijača sa rogačom


600g brašna
pola kocke kvasca
2 kašike šećera
malo soli
1 jaje
1 žumance
5 kašika ulja ili istopljenog margarina
2 dcl mleka
2 dcl vode

Fil:
4 kašike neistopljene masti
4 kašike šećera
3 žumanca
200 gr rogača
200 gr suvog groždja

U 1 dcl mleka istopiti šećer i kvasac i ostaviti da se nadođe.
Sve ostale sastojke, osim za fil staviti u vanglicu.
Dodati kvasac i vodu.
Zamesiti testo.
Ne sme biti ni tvrdo a ni da se lepi za ruke.
Pustiti da se udvostruči.
Premesiti ga još jednom, pokriti krpom pa opet ostaviti da se udvostruči.
Podeliti na dva dela.

Fil:
Mast, žumanca i šećer žicom dobro sjediniti.
Razvući testo oklagijom u pravougaoni oblik.
Premazati mašću.
Posuti suvim grožđem.
Posuti rogačom.
Uviti u štrudlu.
Sve ponoviti i sa drugim delom testa.
Dobićete dve štrudle koje će te potom "uplesti"-uviti.
Premazati štrudlu sa mašću.

Peći na 200*C oko 30 min.
Posuti šećerom u prahu.






Нема коментара:

Постави коментар