Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 26. јул 2015.



  Kolač iz Dositejeve ili Češki kolač

5 jaja
200 gr. šećera
200 gr oštrog brašna
1 kašika vode
2 kašike kakaa

Rernu zagrejte na 180C.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom
Pomešajte brašno s kakaom.
Belanca ulupajte u čvrt sneg, uz stalno mešanje mikserom dodajte im šećer, pa zatim i vodu. Sada dodajte jedno po jedno žumance i na kraju brašno s kakaom.
Masu sipajte u pripremljeni tepsiju, peći u zagrijanu rerni 30-40 minuta.

Za to vreme pripremite preliv i fil.

Preliv :
1 dl mleka
1 kašika šećera
1 kašika vanil šećera
U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuvajte.

Fil:
1/2 l mleka
150 gr šećera
5 žumanaca
5 kašika brašna

200 gr margarina
100 gr šećera u prahu

U posudi zakuvajte mleko.
U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodajte malo vrućeg mleka promešajte pa dodajte brašno i sve zajedno sipajte u posudu s mlekom. Smanjite temperatiru i brzo mešajte fil da se ne zgrudva. Kuvajte fil na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, ostavite da se ohladi.

Penasto umutite margarin i šećer u prahu pa im dodajte ohlađen fil i sve još kratko mutiti da se sve fino sjedini.

Fil nanesite na ohlađenu koru

Sada još napravite šaum.
5 belanaca
200 gr šećera
sok od 1/2 limuna
malo vode (2-3 kašike)

100 gr šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na ringlu. Kuvajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.

Dok se sirup kuva belanca umutiti u čvrst sneg, dodajte im preostali šećer (100 g), još mutite minutu-dve. Sada sirup sklonite sa ringle i uz stalno mućenje sipajte ga u belanca, lagano, u tankom mlazu.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promešajte.
Sneg od belanaca nanesite preko žute kreme.
Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.






Posne breskvice


500 gr. brašna
160 gr. šećera
250 gr. margarina
1 prašak za pecivo
belog vina toliko da se zamesi testo (jedna šoljica)

Zamesiti testo i ostaviti u frižideru 1 sat.
Testo podeliti na dva dela, pa dlanovima oblikovati kuglice, veličine oraha.
Peći na umerenoj temperaturi, da ostanu svetle.
Kad ih izvadite iz rerne izdubite sredinu breskvica, jer kad se ohlade, mrve se.

fil 
Pomešati mrvice, 2-3 kašike pekmeza od kajsija, pola margarina, malo arome ruma, 2 kašike kakaa i šećera po želji.
Filovati breskvice i spajati po dve.
U dve posude sipati vodu i prehrambenom bojom obojiti u crvenu i narandžastu.
Umakati breskvice u obojenu vodu, pa u kristal šećer.





Нема коментара:

Постави коментар