Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 26. јул 2015.



Domaća ćureća supa

U banatu, u celoj Vojvodini nedeljom se kuva domaća supa, rinflajš i sve po redu.


Ćureći batak i karabatak
1 manju glavicu crnog luka
zelen = 2 - 3 šargarepe, peršun, paškanat, celer)
so, 3 - 4 krompira
zakuvati rezance ili griz knedle

Ćureću supu kuvamo  na isti način kao i kokošju supu.

Meso nalijemo sa oko 4 litre vode. Dodamo  zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer), luk ispečemo na ringli i spustimo u šerpu sa mesom, očistiti krompir oprati ga, pa i njega spustimo u istu šerpu, posolimo i kuvamo. Što se supa duže kuva ona je ukusnija. Mekano, skuvano meso je znak da je supa gotova. Izvadimo meso, krompir i zelen, to je rinflajš koji se jede nakon supe sa sosom po izboru. Supu procedimo, pa stavljamo rezance ili griz knedle. Bistra supa se čuva na hladnom mestu i može se koristiti par dana.








Mekike

½ kg brašna
300 ml vode (mlake)
½ svežeg kvasca
½ kašičice soli
ulje za prženje

Prosejano brašno pomešati s kvascem,( koji je nadošao), dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti sve dok ne počne od zidova vanglice da se odvaja. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. U dublji sud staviti dosta ulja, zagrejati ga, smanjiti temperaturu i na istom pržiti testo – mekike.Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući ga u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strana pržiti oko 3-4 min. Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko,jogurt,kajmak ...
U testo može se dodati sitan sir pomešan sa pavlakom i tako pržiti.







Pita sa mesom

1/ kg. kora
1/2 kg. mlevenog pilećeg mesa
2 praziluka + 1 glavica crnog luka
------ preliv------
2 kašike pavlake
1 jogurt čaša jogurta
2 - 3 kašike ulja
2 jaja
---------------------------
so, crni mleveni biber, začin, susam

Očistiti praziluk i crni luk pa ih ispržiti, dodati im mleveno meso i dalje pržiti. Pred sami kraj dodati začin, biber i so.
Umutiti jaja, dodati jogurt i pavlaku, pa ulje. Podmazati pleh i ređati prve dve kore, premazati prelivom pa posuti mlevenim mesom. Ponovo prekriti korom, preliv i meso. Zadnju koru isečemo na kockice, pa je prelijemo prelivom i pospemo susamom. Držati u frižideru najmanje 1 sat pre pečenja.




Нема коментара:

Постави коментар