Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

среда, 15. јул 2015.

Kuglof sarma





Kako se pravi kuglof sarma?
1 kg mlevenog mesa (svinjskog, junećeg, mešanog,...),
  • 1 velika glavica kiselog kupusa (bitno je da ima velike listove),
  • 200 g pirinča,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 100-150 g sitno iseckane dimljene slanine (ili samlevene zajedno sa mesom),
  • so, biber i crvena mlevena paprika po ukusu,
  • kalup za kuglof 
U šerpi na malo  masti propržite iseckan crni luk da se zastakli. Dodajte mleveno meso i naseckanu slaninicu, kobasice, suvo meso ..., krčkati bez dodavanja vode, kada je meso promenilo boju dodati opran pirinač i još kratko propržite. Posolite i pobiberite i dodajte 2 puta više vode nego što imate pirinča, poklopite šerpu, smanjite temperaturu na najniže, posle 5 minuta kuvanja isključite ringlu i ostavite šerpu poklopljenu dok pirinač ne upije svu tečnost.
Uključite rernu da se greje na 200°C.
Glavicu kupusa razlistajte i po potrebi operite svaki list kupusa, najbolje je da par sati pre odstoji u vodi.
 Kuglof premažite mašću.
 U namazan kuglof rasporedite listove kupusa da se malo preklapaju i da im krajevi vire preko ivice.
Preko kupusa rasporedite fil od mesa. Krajevima kupusa prekrijte meso. Ceo kuglof prekrijte aluminijumskom folijom.
 Kuglof sa sarmom stavite u tepsiju ili šerpu u koju ste sipali 2 cm vode i sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 200°C otprilike 1,5 sat i po potrebi dodajte vode u tepsiju. Nakon tog vremena skinite foliju sa sarme i ostavite još nekih 30 minuta da se gornji sloj zapeče.
Pečenu kuglof sarmu izvadite iz rerne, ostavite je da se malo prohladi i pažljivo je prevrnite na veći tanjir ili tacnu.

Нема коментара:

Постави коментар