Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 26. јул 2015.

Po receptu Dane Drobnjak, sa malim izmenama isprobane

Ćufte sa mladim krompirom iz rerne

Za ćufte:
500 g mlevenog mesa
1 veza zelenog luka
2-3 čena belog luka
100 g ovsenih pahuljica
1 jaje
1,5 dl belog vina
1/2 kašičice kurkume u prahu
seckanog peršuna
Za preliv:
2 kašike kisele pavlake
1 kašika paradajz pirea
1 dl pavlake za kuvanje
1 dl vode
800 g mladog krompira
2 prstohvata tucane paprike
so
mleveni biber
seckani peršun

U posudu staviti mleveno meso, mlevene ovsene pahuljice, seckani zeleni i beli luk, 1 jaje, seckani peršun, kurkumu, so, mleveni biber i 1,5 dl belog vina. Sve dobro izmešati rukom i ostaviti da stane 30 minuta, pa napraviti 28-30 komada ćuftica. Uzeti mladi krompir manje veličina (ako nemate manje kao ja ovog puta prepolovite veći krompir), oguliti i kuvati u vodi od kad provri 3 minuta. Ocediti krompir od vode, dodati 1 kašiku ulja, so, mleveni biber i izmešati. U pouljenu posudu za pečenje ređati u krug red ćuftica, red krompira, sečena strana da je dole. Peći na 200 stepeni 30 minuta. Napraviti preliv: Izmešati 2 kašike kisele pavlake, 1 kašiku paradajz pirea, 1 dl pavlake za kuvanje, 1 dl vode, so, mleveni biber, seckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike. Posle pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti seckanim peršunom.

Banatski Sataraš

Sataraš idealno jelo, baš za ove dane.

6 - 8 paprika
2 srednje glavice crnog luka
oko 1/2 kg. paradajza
1 ljuta papričica
po ukusu so, začin.

Povrće isecite na sitne komade. U šerpu u kojoj ćete praviti sataraš, sipajte ulje, kada se zagreje, prvo malo propržimo luk, a zatim papriku i dinstajte. Nakon toga dodajte paradajz, ja ga prvo potopim u toplu vodu, da bih ga kasnije lakše oljuštila. Oljušten i na kockice isečen paradajz dodati u šerpu sa paprikom. Uz lagano mešanje kuvajte na nižoj temperaturi 20-ak minuta. Na samom kraju po želji dodajte sitno iseckanu ljutu papričicu, a zatim posolite i začinite, po svom ukusu. Na kraju umutiti 3 - 4 jajeta pa umešati sa povrćem, kuvajte još par minuta i sataraš je gotov. Služiti sa obarenim krompirom.
Punjene ćufte

1/2 kg. mlevenog mesa
1 jaje
2 parčeta hleba umočene u jaje i mleko
suvi biljni začin, so, biber, trouglići sira za mazanje ili kockice 2 x 2 cm. kačkavalja
za pohovanje brašno, jaja i prezle.

Umesiti meso, posoliti, pobireriti, dodati i začin, pa ostaviti u frižider da stoji.
Umutiti jaje sa 1/2 čaše mleka i potopiti 2 parčeta bajatog hleba. Sada onom mesu dodati ovu smesu od hleba i dobro umestiti. Pravimo ćufte, i udubljenje u svaku ćuftu; na dlanu ruke napraviti kao pljeskavicu pa staviti sir za mazanje (trouglići) ili kockice kačkavalja. Oblikovati ćuftu koju uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i prezlu , pohovati na vrelom ulju.
Ćufte u paradajz sosu

0.5 kg. mlevenog mesa
1-2 čena. belog luka
2-3 jaja
soli
peršun
biber
origano
kašika brašna
šolja paradajz sosa (može i kuvani domaći)
začin C

Pomešati meso sa jajima, solju, peršunom i biberom. Oblikovati kuglice i valjati u brašno. Pa ih malo propržiti. Propržiti sitno seckan beli luk sa kašikom brašna, pa dodati šolju paradajza i pola šolje vode. Pustiti da krčka. Sve dobro promešati, pa dodati aleve paprike, naliti sa tri čaše vode i pustiti da provri. Spuštati ćufte u sos (smanjiti temperaturu) i ostaviti da se kuvaju pola sata.Na kraju dodati začin C i origano služiti uz rižoto ili pire krompir

MESO U AJVAR SOSU

½ kg svinjskog ili junećeg mesa
4 glavice crnog luka
2 čena belog luka
ulje
200 gr pavlake za kuvanje
2 pune supene kašike ajvara
1/2 kašikice bibera
3 – 4 kašikice začina
2 kašikice peršunovog lista
1 kašikica šećera
1/2 kašikice soli
400 – 500 gr debelih rezanaca
150 gr kačkavalja.

Prvo na ulju pržiti crni i beli luk, dodati meso pa uz dodavanje vode zajedno dinstati.
Kad se meso udinstalo dodato ajvar, dobro izmešati i dodati pavlaku, začiniti, po ukusu dodati peršuna.

Rezance skuvati u malo poseljenoj i pouljenoj vodi, procediti i služiti zajedno sa sosom i posutim kačkavaljem.










Pohovana paprika punjena sirom

pečene paprike
300 gr mladog sira
brasna
2 - 3 jaja
soli po ukusu
suvog biljnog začina
ulja ili masti

  • Pecene paprike očistiti od ljuske i peteljki.
  • U posebnoj činiji izdrobiti sir viljuškom, dodati jedno jaje, malo soli i suvi biljni začin, pa izjednačiti masu. 
  • Svaku papriku raseći na jednom mestu po dužini i u napravljeni otvor staviti pripremljen sir, pa malo stegnuti papriku, da se slepi sa sirom.
  • Valjati u brašno, a zatim u umućena jaja. 
  • Pržiti oko 3 minuta sa jedne, pa onda i sa druge strane, da lepo porumeni.
    Služiti kao samostalno jelo ili kao prilog.


Kupus sa flekicama

1 glavicu kupusa (svež ili kiseo)
250 gr. flekice (ili druge testenine)
2 glavice crnog luka
1 -2 čena belog luka
so, začin, biber

Kupus iseckati kao za salatu, staviti na vrelo ulje i dinstati zajedno sa crnim i belim lukom na laganoj vatri dodavajući po malo mlake vode. Nemojte mnogo sipati vodu jer će kupus pustiti vodu. Pred sam kraj dinstanja ubaciti flekice i po ukusu začiniti, krčkati još 10 minuta. Ako nemate flekice skuvajte testeninu u slanoj vodi. Tek kad se testenina skuva sjedinite je sa kupusom.
Sosin Rizi bizi i ciganski ćevapi

1/2 kg. graška izdinstati sa 1 glavicom luka i 1 šargarepom, začiniti, posoliti i pobiberiti. 


200 gr. pirinča prokuvati u slanoj vodi, nakon 15 - 20 minuta skloniti sa ringle prosuti vodu i isprati ga pod mlazom hladne vode, i odmah pomešati sa graškom, ako nije dovoljno slano dosolite i pobiberite.

Ciganski ćevap

1/2 kg. pilećeg mlevenog mesa, krišku hleba potopiti u umućeno jaje i malo mleka, procediti i pomešati sa mesom, začiniti, dodati 1 manju sitno naseckanu glavicu crnog luka i 1 manji ćen belog luka sve dobro izmešati praviti ćevape i pržiti ih na vrelom ulju.
 Jeger šnicle 

Oko 1,5 kg. šnicli
250 gr. dimljene slanine - iseckati na kockice,
3 glavice luka iseckanog na kockice,
4 praziluka - beli deo iseckati na kolutiće,
400 gr. kisele pavlake
1 čaša mleka
1 domaća dimljena kobasica
150 gr. rendanog kačkavalja
500 g. šampinjona.
Šnicle izlupati, posoliti i pobiberiti, pa poređati u šerpu, u kojoj će se peći.
Po šniclama posuti rendani kačkavalj. 
Luk, šampinjone i slaninu prepržiti, malo pobiberiti, pa posuti preko sira. 
Preko toga poređati praziluk. 
Pavlaku razblažimo sa čašom mleka, a jeger sos napravimo ovako:
Ispržimo domaću kobasicu, ( isečemo je na komadiće) pa je poređamo preko praziluka. U onom ulju gde se pržila kobasica, dodamo 2 kašike brašna i 1 čen belog luka. Kada se to lepo upržilo prelijemo sa 1 - 2 čaše vode, (gustinu regulišemo količinom vode).
Pomešati dobijen sos sa umućenom pavlakom i preliti po šniclama. Malo protresti šerpu, staviti u frižider da prenoći. Sutradan peći na 200*C oko 1 sat.




 Hlebne knedle


200g kockica suvog belog hleba (sušen na vazduhu, )
2 cela jaja
1  kašičica soli
svež peršunov lista
340 ml vrućeg mleka


Viljuškom blago umutite jaja, pa im dodajte vruće mleko, so i dosta svežeg sitno seckanog peršunovog lista. Preliti preko hleba i rukama izradite, ali ne previše jer želimo da se hleb natopi, ali da ipak korica ostane malo nenatopljena, da se oseti kasnije. Ostaviti masu da se odmori 15 minuta.

Lepo nauljenim rukama formirajte knedle i ređajte ih na nauljeni tanjir. Sipajte malo vode u šerpu, i dodati malo ulja, kao kada kuvamo makarone kada voda provri polako spuštati knedle, kada isplivaju znači da su skuvane. Možete ih samostalno služiti, ali ih dobro ocedite i ispržite na vreloj masnoći. Mogu biti i odličan prilog nekom lepom sosu ili gulašu.


 
Đuveč - nekako s'proleće

1 srednja glavica crnog luka
1 srednja šargarep
šaka kukuruza šećerca
carska mešavina ili povrće po vašem izboru
200 gr šampinjona
1/2 kg belog mesa ili mesa po želji
200 gr očišćenog i opranog pirinča
200 gr opranog i očišćenog svežeg spanaća
Luk sitno iseckamo i pržimo na ulju, dodamo šatgarepu iseckanu na kolutiće, dodamo pola šolje vode i dinstamo. Belo meso isekcati na manje komade i ubaciti da se dinsta, dodati očišćene i isečene šampinjone, carsku mešavinu, kukuruz, grašak, sve neka se krčka 10 tak minuta, dodati spanać i pirinač, posoliti, pobiberiti i začiniti i pustiti da se malo prokrčka, sve to preručiti u pekač, ako imate ostatak pilećeg mesa batak i karabadak stavite preko đuveča i zapeći u rerni.





Krompir u slanini

6 - 8 srednjih krompira;
12 - 15 traka slanine;

Za sos:

25 gr putera - margarina
1 kašika brašna
1/4 l bujona (supa skuvana od gotove kocke)
100 gr pavlake
so, biber, sok od pola limuna

Najbolje da kao i ja na prvoj i drugoj slici odmerite koliko vam krompira staje u sud u kome ćete peći krompir.

Taj krompir operete i skuvate sa ljuskom. Kada se skuva (da ne ispuca) ohladi se i oguli. Onda se umotava u trake slanine. Ako ne nađete duži komad slanine, onda možete i dva komada da bi omotali dobro krompir (tada računajte da će slanina pustiti i biće malo masnije ali pogledajte zadnju sliku - nije nikom smetalo). Stavite krompir u rernu zagrejanu na 200 C i u originalu piše zapecite 10 minuta, ja uvek pečem 20 minuta.

Za sos me poslušajte ovako. Sva je fora u sosu. i slobodno mu koknite sve puta 3. Opet zavisi sve od suda u kome spremate ručak. jer treba da se krompir dobro zalije i prelije ovim sosom. Ja sam dakle stavio ovako: 70 gr putera (može i margarin), 3 kašike brašna ( pazite da ne bude sos previše tečan), bujon 750 ml i pavlake čak 500 ml (ne može da škodi što bi rekao Lane Gutović), i so, biber kako ko voli. Limun nisam stavljao nikada da deca ne nađu izgovor da je kiselo, a ekstra je i bez njega.

Dakle,

zagrejte puter, dodajte brašno i dobro umešajte (brašno nikako posle bujona jer će da se zgrudva) zatim dodajte i bujon i neka sve to prokuva. Dobro ga osolite (ne reklamiram ali ja sam stavio Vegetu). Kad prokuva pomerite sa vatre i dodajte pavlaku. I dobro promešajte da se sve sjedini.

Izvadite krompir iz rerne i prelijte po svim krompirima a ono će se slivati i između njih. Dok provalite koliko vam sosa treba za vaš sud.
I vratite u rernu još jedno 15 do 20 min da se dobro zapeče. Gotovo jelo posuti svežom iseckanom mirođijom ili peršunom.

Prijatno!





Pasta ala banat

1 srednja tikvica
3-4 kašike masti ili ulja
2-3 kašike brašna
1 veći čen belog luka
mleko
so
suvi začin
mirođija ili lišće peršuna
po želji sirće

Očistiti tikvicu, odstraniti semenke, iseckati na kockice 2 cm. i kuvati u slanoj vodi 10-15 min. Mast ili ulje zagrejati dodati sitno seckani beli luk i brašno. Kada malo luk promeni boju dodajete tikvice prethodno proceđene, a vodu ne bacati. Malo promešati i naliti mlekom da se dobije gusta masa koju samo malo razredite sa vodom u kojoj su se kuvale tikvice, pa razredite sa mlekom do gustine koju želite.
Uz mešanje sačekate da provri, po potrebi dodajete mleko, solite, dodate začin i sitno seckanu mirodjiju ili peršun/obe varijante su fantasticne, s tim da mirođija  daje jači i lepši ukus, smanjite vatru i nek se kuva 10-tak minuta. Na sam kraj po želji dodate malo sirćeta.





Tiramisu

4 jaja
4 vanilina šećera
80 gr šećera u prahu
500 gr krem sira (meni se najbolje pokazala kravica sitan sir u kantici sa čizkejkom na etiketi)
0.5 l slatke pavlake (od mlečne masti, kravica je i ovde najbolji izbor)
3 male kutije piškota
2 kafene kašičice instant kafe
malo ruma
kakao prah za posipanje kolača

Umutite mikserom rashlađenu slatku pavlaku, da se dobije čvrst šlag. U to dodajte šećer u prahu, krem sir i mutite na maloj brzini da se lepo sjedini. Ova mešavina se koristi umesto maskarpone sira koji je sastojak u originalnom receptu. Za drugi deo fila umutite 4 belanca u čvrst sneg, zatim dodajte 4 vanilina šećera i žumanca i mutite još da se sve sjedini. Umućena jaja dodajte kašiku po kašiku u fil od sira i pavlake, muteći sve vreme na maloj brzini da se sve lepo sjedini.
Tečnost za umakanje piškota spremite na sledeći način:
Rastvorite instant kafu u toploj vodi, dodajte rum i šećer po ukusu. Ako vam se čini da ova mešavina ima prejak ukus, slobodno je dodatno razredite hladnom vodom. Treba vam ukupno oko 200 ml tečnosti za umakanje piškota.
Piškote umačite kratko u rastvor kafe i ređajte u dublji pleh ili tepsiju. Tespija treba da bude tolika da jedna i po mala kutija piškota pokrije dno. Naređane piškote prelijte polovinom fila. Zatim naređajte još jedan sloj piškota i još jedan sloj fila. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se fil malo stegne i da piškote omekšaju. Pre sečenja i služenja kolač pospite tankim slojem kako praha.

Uživajte uz tiramisu i omiljenu kaficu





 Banatska poslastica

 Griz

  • 100 g griza
  • 1 l mleka
  • 3 kašike šećera
  1. U mleko dodati šećer, i staviti  da proključa.
  2. Sipati griz uz stalno mešanje, paziti da nema grudvica.
  3. Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
  4. Kuvani griz sipati u činijice i narendati čokoladu



 Običan ručak

Paradajz supa

Na malo ulja ispržimo varjaču brašna, paziti da ne izgori. U proprženo brašno sipamo 1/2 litre domaćeg ili kupovnog paradajza, razredimo vodom, ni da je gusto kao sos, a ni da je baš retko, već lepu gustinu da ima, kao krem. U supi po želji možete da ukuvate rezance, knedle, taranu, a lepa je i bez dodataka. Posoliti i začiniti po ukusu.

Svinjske šnicle sa šampinjonima - po receptu Dane Drobnjak sa malim izmenama

500 gr svinjskih šnicli ( može pileće ili teleće šnicle)
1 kašičica  senfa 
400 gr šampinjona
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
1 šoljica ( šoljica od 1 dcl) pirinča
so, mleveni biber
1 kašičica origana
1 kašika seckana peršuna
2 prstohvata tucane crvene paprike 
1 veći paradajz
3-4 kašike kisele pavlake
100 gr rendana kačkavalja


Svinjske šnicle istanjiti čekićem za meso, posoliti, pobiberiti i premazati senfom, poređati na pouljen pleh i  ostaviti na hladno mesto.
Dok šnicle stanu,  pirinač oprati i skuvati, procediti od vode. 
Na 2 kašike ulja , dodati seckani crni i beli luk, seckane šampinjone, pržiti dok ne ispari tečnost . Dodati origano, so, seckani peršun, 2 prstohvata tucane paprike i kuvani pirinač. Sve dobro izmešati.
Masu staviti na šnicle u plehu. Jedan veći paradajz oguliti iseći na kriške i staviti preko šampinjona.
Preko paradajza staviti kiselu pavlaku i po vrhu staviti rendani kačkavalj.
Peći na 200 stepeni 40 minuta da dobije zlatno braon boju.






Integralna pogača

  • 600-700 gr integralnog brašna
  • kockicu svežeg kvasca
  • 400 ml vode
  •  1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
Toplu vodu sipati u posudu, pa izmrviti kvasac i dodati šećer.
Sve promešati sa kašikom.
Dodati pola mere brašna i pola mere ulja, pa sve opet dobro izmešati.
Dodati još malo brašna pa so i opet izmešati.
Dodavati postepeno ostatak brašna da se umesi testo, koje ni mekano ni tvrdo.
Kada završite mešenje, pouljite okolo testo, prebacite ga još koji put i ostavite da kisne u pouljenoj posudi.
Posle 30ak minuta izvadite ga i još malo prebacite.
Sve krajeve testa ubacite unutra, pa ga okrenite naopako i rukom vrtite u krug, da se donja strana gde su krajevi spoji sa ostatkom testa i lepo zaokruži.
Pouljite šerpu ili pleh i stavite vaše testo, pa ostavite pokriveno krpom da kisne 30 minuta.
Za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni.
Posle 30 minuta stavite testo da se peče.
Peći  otprilike 40 minuta.
Proverite tanjim nožem ili iglom za pletenje da li je unutra pečen.
Tako vrelog poprskati ga vodom i poklopit krpom .


 Bogovski rolat

3 dl mleka
1 kašika šećera
10 g svežeg kvasca
oko 1 kg. belog brašna
1 + 1 jaje
1 kašičica soli
mala šoljica od kafe ulja
100 gr. kulena, budimske ili zimske salame
100 gr. dimljenog vrata
100 gr. kečapa ili ajvara
1 kisela pavlaka
kačkavalj isečen na listiće
kim, susam za posipanje

U mlako mleko dodati 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i kvasac, dobro promešati i ostaviti da kvasac nadođe. Nakon toga, zamesiti testo od brašna, soli, pripremljenog kvasca, ulja i jajeta. Dobro umesiti i ostaviti da se odmara oko sat vremena. Zatim, testo izručiti na radnu površinu i premesiti ga. Podeliti ga na dve - tri lopte. Svaku razviti što tanje, premazati sa umućenom pavlakom i kečapom, preko naizmenično ređati kulen, budimsku ili zimsku, pa suvi vrat, a zatim kačkavalj. Ivice blago preklopiti i zaviti rolat.





Banatska savijača sa rogačom


600g brašna
pola kocke kvasca
2 kašike šećera
malo soli
1 jaje
1 žumance
5 kašika ulja ili istopljenog margarina
2 dcl mleka
2 dcl vode

Fil:
4 kašike neistopljene masti
4 kašike šećera
3 žumanca
200 gr rogača
200 gr suvog groždja

U 1 dcl mleka istopiti šećer i kvasac i ostaviti da se nadođe.
Sve ostale sastojke, osim za fil staviti u vanglicu.
Dodati kvasac i vodu.
Zamesiti testo.
Ne sme biti ni tvrdo a ni da se lepi za ruke.
Pustiti da se udvostruči.
Premesiti ga još jednom, pokriti krpom pa opet ostaviti da se udvostruči.
Podeliti na dva dela.

Fil:
Mast, žumanca i šećer žicom dobro sjediniti.
Razvući testo oklagijom u pravougaoni oblik.
Premazati mašću.
Posuti suvim grožđem.
Posuti rogačom.
Uviti u štrudlu.
Sve ponoviti i sa drugim delom testa.
Dobićete dve štrudle koje će te potom "uplesti"-uviti.
Premazati štrudlu sa mašću.

Peći na 200*C oko 30 min.
Posuti šećerom u prahu.









Banatski nedeljni ručak


Domaća ćureća supa

U banatu, u celoj Vojvodini nedeljom se kuva domaća supa, rinflajš i sve po redu.


Ćureći batak i karabatak
1 manju glavicu crnog luka
zelen = 2 - 3 šargarepe, peršun, paškanat, celer)
so, 3 - 4 krompira
zakuvati rezance ili griz knedle

Ćureću supu kuvamo  na isti način kao i kokošju supu.

Meso nalijemo sa oko 4 litre vode. Dodamo  zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer), luk ispečemo na ringli i spustimo u šerpu sa mesom, očistiti krompir oprati ga, pa i njega spustimo u istu šerpu, posolimo i kuvamo. Što se supa duže kuva ona je ukusnija. Mekano, skuvano meso je znak da je supa gotova. Izvadimo meso, krompir i zelen, to je rinflajš koji se jede nakon supe sa sosom po izboru. Supu procedimo, pa stavljamo rezance ili griz knedle. Bistra supa se čuva na hladnom mestu i može se koristiti par dana.








Mekike

½ kg brašna
300 ml vode (mlake)
½ svežeg kvasca
½ kašičice soli
ulje za prženje

Prosejano brašno pomešati s kvascem,( koji je nadošao), dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti sve dok ne počne od zidova vanglice da se odvaja. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. U dublji sud staviti dosta ulja, zagrejati ga, smanjiti temperaturu i na istom pržiti testo – mekike.Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući ga u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strana pržiti oko 3-4 min. Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko,jogurt,kajmak ...
U testo može se dodati sitan sir pomešan sa pavlakom i tako pržiti.







Pita sa mesom

1/ kg. kora
1/2 kg. mlevenog pilećeg mesa
2 praziluka + 1 glavica crnog luka
------ preliv------
2 kašike pavlake
1 jogurt čaša jogurta
2 - 3 kašike ulja
2 jaja
---------------------------
so, crni mleveni biber, začin, susam

Očistiti praziluk i crni luk pa ih ispržiti, dodati im mleveno meso i dalje pržiti. Pred sami kraj dodati začin, biber i so.
Umutiti jaja, dodati jogurt i pavlaku, pa ulje. Podmazati pleh i ređati prve dve kore, premazati prelivom pa posuti mlevenim mesom. Ponovo prekriti korom, preliv i meso. Zadnju koru isečemo na kockice, pa je prelijemo prelivom i pospemo susamom. Držati u frižideru najmanje 1 sat pre pečenja.






Salčići

1/2 l mleka
30 gr sveži kvasac
5 žumanca
1 kg brašna tip-400

 malo soli,
4 kašike šećera
1/2 kg mlevenog svinjskog sala

Fil:
po želji zaslađene cepane višnje, pekmez od kajsija, mleveni orasi i šećer u prahu

Ukupno je potrebno 1 kg brašna. 

1/8 brašna (ja stavim jednu šaku) umesiti sa salom (1/2 kg mlevenog) pa ga ostaviti da se odmori. Ostalo brašno umesiti sa 1/2 l mleka, u kome je rastopljen svež kvasac, dodati 5 žumanaca, malo soli, 4 kašike šećera, pa testo tvrdo zamesiti. To testo razvući oklagijom, pa preko razvučene kore staviti testo od sala. Testo umesiti kao svako lisnato testo, triput ga previjati i ostaviti uvek da se odmori po 20 min. Testo blago pritiskati oklagijom (da bude s 'prsta debljine i kada sečete trake neka to bude širine oko 20 cm, da može stati fil, blago prebaciti testo i vrlo blago pritisnuti ivice da se slepe. Fil uvek stavljati sa oko 1,5 cm udaljeno od početne strane, kada se testo prebaci taj prazan deo bez fila blago pritisnuti da se ivice ne odvajaju. Testo stavljati u pobrašnjen pleh (ne treba mazati),  peći na oko 220C. Pečene salčiće ostaviti da se malo rashlade u plehu, posuti prah šećerom i uživajte.












Domaća kafica, baš mi prija umorila sam se



Svekrvine oči

2 paketa suvih smokava
jezgra oraha
2 čaše vode
200 gr. šećera
400 gr. mlevenog keksa
150 gr. margarina
kokos ili mleveni orah

Dva paketa suvih smokava potopiti u mlaku vodu 10 min. Zatim ih napuniti jezgrom oraha.
Fil:
Napraviti fil od 2 čaše vode koje prokuvamo sa 200.gr. šećera. Dodajemo 400 gr. keksa i 150 gr. margarina. Vrućim filom obmotati svaku smokvu. Formirati kuglicu pa, uvaljati u kokos ili orahe .Kad se ohladi raseći kuglicu, tako da se vidi presek.

Mramorni kuglof

1 čaša jogurta, 1 čaša šećera, 2 čaše brašna, 2 jajeta, 3 kašike kakaoa, 2 kašičice ekstrakta ruma, 1/2 čaše ulja i 1 prašak za pecivo.

Penasto umutiti jaja i šećer, dodati ulje, a zatim brašno u koje dodamo prašak za pecivo i jogurt. Testo sipati u podmazani kalup za kuglof ali ostaviti malo testa u koje dodamo kakao i rum pa prelijemo preko žutog testa. Peći 30 minuta na 180*.








Šne nokle


1 l mleka 
6 jaja
šećer
1 šipka vanile ili 2 kašičice ekstrakta
1 kašika brašna


1. Staviti mleko da se kuva, sa jednom kašikom šećera i vanilom.
2. Za to vreme umutiti jako čvrst šam od 6 belanaca i 2 kašike šećera, mikserom, bar 10 minuta. U mleko koje lagano vri sipati po jednu ili dve kašikom zahvaćene knedle od šama. Kuvati ih desetak sekundi, prevrnuti, pa kuvati još desetak sekundi. Rešetkastom kašikom vaditi knedle u veću činiju, a kad su sve knedle kuvane, mleko izmaći sa vatre.
3. Mikserom kratko umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i jednom ravnom kašikom brašna. Sipati u mleko pa vratiti na vatru i kuvati do vrenja, sve vreme mešajući. Skinuti sa ringle, procediti, pa preliti preko šne-nokli.
Služiti rashlađeno






Rozen torta

300 gr.brašna 
100 gr. ili 2 šoljice od c.k. šećera
75 gr.margarina
75 ml. ili šoljica i po vode (ili sojinog mleka)
1 kom.kore od limuna
1 kašičica praška za pecivo

Fil:
300 gr.šećera 150 ml. vode (ili sojinog mleka) 300 gr. oraha mlevenih 2 kesice vanilin šećera 300 gr.margarina 2 štangle ili 50 gr. čokolade za kuvanje malo ruma ili ekstrata od ruma

Glazura:
250 gr.prah šećera 2 kašike soka od limuna 3 kašike vrele vode nekoliko kapi ekstrata od maline ili jagode


Napraviti glatko testo od navedenih sastojaka. Prvo utrljati margarin sa brašnom, dodati šećer, prašak za pecivo, struganu koru od limuna i vodu. Umesiti meko testo, da se ne lepi za prste. Formirati valjak, koji ćete podeliti na 8 delova.Svaki deo razvući u koru, koje ćemo peći na prevrnutom plehu, koji smo prethodno namazali margarinom i posuli brašnom. Još bolje je ako imate pek papir, kojim ćete obložiti pleh za pečenje . Korice peći od 5 – 7 min na temperaturi oko 150 stepeni C, u zavisnosti od šporeta. Korice treba da budu bele, ne smeju dobiti smeđu boju.

Sada napraviti fil.
Prokuvati šećer sa vodom (ili sojinim mlekom), dodati vanilin šećer, mlevene orahe, čokoladu. Nekada pravim bez čokolade, a nekada dodam čokoladu. Malo prohladiti i dodati dobro umućen margarin. Sve to dobro sjediniti, promešati i filovati kore.

Kore prethodno poprskati rumom ili mešavinom vode i ekstrata ruma. Filovati tortu. Poslednju koru nije potrebno filovati. Pokriti tortu prozirnom folijomi pritisnuti nečim teškim da se stegne.

Za to vreme napraviti glazuru.
Limun od koga ste izrendali koricu, iscedite. Dobro umutite prah šećer sa vodom, i limunovim sokom. Mutiti ručno pola sata! Ja sam tako dobila recept i po njemu uvek tako radim. Na kraju dodati nekoliko kapi ekstrata od maline, kako bi dobili svetlo roze boju. Preliti glazuru preko kolača i ostaviti da se glazura prosuši do sutradan.














Svinjski perkelt

500 gr svinjskog buta, 2 veće glavice crnog luka, 1 kašika aleve paprike, 1 kašika ljute tucane paprike, ulje ili mast, 1 paradajz ili pelat, 1 paprika

Meso isečemo na kocke, kao za gulaš. Luk sitno iseckamo i dinstamo na malo masnoće, dok ne postane staklast, skinemo sa vatre i pospemo sa pune kašičice ljute i aleve paprike. Vratimo na vatru, do­damo kockice mesa i ispržimo ih na jakoj vatri, stalno mešajući. Poklopimo, smanjimo vatru, po­solimo po ukusu, stavimo pelat ili paradajz i papriku. Meso treba da se krčka u sopstvenom soku, to mu daje ukus. Ako se desi da sok uvri, dodajemo po malo vode, dok meso ne ome­kša i luk se ne raskuva, te dobijemo gusti krem - sos.

Dodatak
Krompirove knedle ili valjušci bareni u slanoj vodi. Sok perkelta na kraju ukuvaju i dva dl pavlake, ali tako da ne vri.







Punjene paprike

1 kg mlevenog mesa
1,5 kg. paprika
1 šargarepa
1 veći luk
150gr pirinča
peršun
so, začin C
biber
1/2 kg paradajza
1/2 l.soka od paradajza
Preiprema:
Na malo ulja propržiti iseckan crni luk, narendanu šargarepu i mleveno meso. Posoliti pobiberiti i dodati začin C. Skloniti sa vatre pa dodati dobro opran pirinač, sve mešanjem sjediniti. Paprike, oprati , izbušiti i očistiti od semenki. Napuniti mesom zatvoriti kolutovima paradajza i poređati u dublji sud, naliti vodom i kuvati, dok se paprika ne skuva. Na kraju preliti sa kuvanim paradajzom.
















  Kolač iz Dositejeve ili Češki kolač

5 jaja
200 gr. šećera
200 gr oštrog brašna
1 kašika vode
2 kašike kakaa

Rernu zagrejte na 180C.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom
Pomešajte brašno s kakaom.
Belanca ulupajte u čvrt sneg, uz stalno mešanje mikserom dodajte im šećer, pa zatim i vodu. Sada dodajte jedno po jedno žumance i na kraju brašno s kakaom.
Masu sipajte u pripremljeni tepsiju, peći u zagrijanu rerni 30-40 minuta.

Za to vreme pripremite preliv i fil.

Preliv :
1 dl mleka
1 kašika šećera
1 kašika vanil šećera
U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuvajte.

Fil:
1/2 l mleka
150 gr šećera
5 žumanaca
5 kašika brašna

200 gr margarina
100 gr šećera u prahu

U posudi zakuvajte mleko.
U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodajte malo vrućeg mleka promešajte pa dodajte brašno i sve zajedno sipajte u posudu s mlekom. Smanjite temperatiru i brzo mešajte fil da se ne zgrudva. Kuvajte fil na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, ostavite da se ohladi.

Penasto umutite margarin i šećer u prahu pa im dodajte ohlađen fil i sve još kratko mutiti da se sve fino sjedini.

Fil nanesite na ohlađenu koru

Sada još napravite šaum.
5 belanaca
200 gr šećera
sok od 1/2 limuna
malo vode (2-3 kašike)

100 gr šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na ringlu. Kuvajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.

Dok se sirup kuva belanca umutiti u čvrst sneg, dodajte im preostali šećer (100 g), još mutite minutu-dve. Sada sirup sklonite sa ringle i uz stalno mućenje sipajte ga u belanca, lagano, u tankom mlazu.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promešajte.
Sneg od belanaca nanesite preko žute kreme.
Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.






Posne breskvice


500 gr. brašna
160 gr. šećera
250 gr. margarina
1 prašak za pecivo
belog vina toliko da se zamesi testo (jedna šoljica)

Zamesiti testo i ostaviti u frižideru 1 sat.
Testo podeliti na dva dela, pa dlanovima oblikovati kuglice, veličine oraha.
Peći na umerenoj temperaturi, da ostanu svetle.
Kad ih izvadite iz rerne izdubite sredinu breskvica, jer kad se ohlade, mrve se.

fil 
Pomešati mrvice, 2-3 kašike pekmeza od kajsija, pola margarina, malo arome ruma, 2 kašike kakaa i šećera po želji.
Filovati breskvice i spajati po dve.
U dve posude sipati vodu i prehrambenom bojom obojiti u crvenu i narandžastu.
Umakati breskvice u obojenu vodu, pa u kristal šećer.