Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 14. мај 2017.

Zeljanica


  • 500 g kora za pitu
  • oko 300 g svežeg zelja ili spanaća
  • oko 1/2 kg sira
  • 3 jajeta
  • oko 2 čaše kisele vode 
  • ulje
  • 1/2 čaše pavlake
  • mleko po potrebi
Zelje kratko obaritiili ga samo preliti provrelom vodom, ostaviti ga 1-2 minuta poklopljeno da otpusti malo, ocediti i sitno iseckati. Napraviti fil za pitu od zelja, sira, jaja i kisele vode.
U pouljen pleh za pečenje prvo staviti dve kore ravno, pa preko nje, gužvane i namočene u smesu sa sirom i zeljem. Kore malo prskati uljem i kiselom vodom.
Fil pripremiti od umućenih jaja, izgnječenog sira koji se pomeša sa zeljem ili spanaćem. Dodati ulje, malo soli, po ukusu, 1/2 čaše pavlake, sve to zaliti sa 2 čaše kisele vode, ako je baš i dalje jako gusto sipati po malo mleka.
Svaku koru izgužvati i umakati u pripremljen fil, pa tako gužvane kore ređati u već pripremljen pleh. Ostaviti samo dve kore za prekrivanje pite. 
Prekriti pitu sa te dve kore koje su ostale, u šoljici izmešati pola ulja pola kisele vode i na vrh noža soli pa preliti celu pitu. Dobro je protresti da preliv ode i ispod pite.
Peći na 200*C oko 40-45 minuta. Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар