U banatu, u celoj Vojvodini nedeljom se kuva domaća supa, rinflajš i sve po redu.
Ćureći batak i karabatak
1 manju glavicu crnog luka
zelen = 2 - 3 šargarepe, peršun, paškanat, celer)
so, 3 - 4 krompira
zakuvati rezance ili griz knedle
Ćureću supu kuvamo na isti način kao i kokošju supu.
Meso nalijemo sa oko 4 litre vode. Dodamo zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer), luk ispečemo na ringli i spustimo u šerpu sa mesom, očistiti krompir oprati ga, pa i njega spustimo u istu šerpu, posolimo i kuvamo. Što se supa duže kuva ona je ukusnija. Mekano, skuvano meso je znak da je supa gotova. Izvadimo meso, krompir i zelen, to je rinflajš koji se jede nakon supe sa sosom po izboru. Supu procedimo, pa stavljamo rezance ili griz knedle. Bistra supa se čuva na hladnom mestu i može se koristiti par dana.
Нема коментара:
Постави коментар