Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

среда, 14. март 2018.

*** Kapri torta ***




korica:

9 belanaca,
15 kašika šećera,
12 kašika mlevenih oraha ili lešnika,
1 kašika brašna,
1/2 kesice praška za pecivo.

Za crvenu kremu:

450 gr. zamrznutih jagoda,
300 gr. šećera,
100 ml. vode,
2 pudinga s ukusom jagode,
1 želatin,
15 kašika vode.

Za žutu kremu:

9 žumanaca,
150 gr. šećera,
1 vrećica vanilin šećera,
3 kašike gustina,
3 kašike glatkog brašna,
1/2 l. mleka,
200 gr. margarina.

Za čokoladni preliv:

100 gr. čokolade za kuvanje,
50 gr. margarina,
6 kašika ulja.



Za koricu umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer, zatim postepeno varjačom umešati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki pleh od rerne na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru okrenuti, skinuti papir za pečenje, preseći ga na pola. Ohladiti.

Za crvenu kremu prokuvati vodu i šećer, dodati jagode koje smo presekli na pola, ili na četvrtine, ako su veće, pustiti da prokuvaju.

 Puding i želatin pomešati sa 15 kašika vode (dosta je lepljivo i gusto) pa dodati u masu od jagoda. Kuvati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno mešanje kako se ne bi stvorila korica na vrhu i komadići od želiranja.

Za žutu kremu umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanilom, dodati 3 kašike gustina, 3 kašike glatkog brašna, oko 150 ml. mleka a ostalo mleko staviti da prokuva, zatim u mleko uliti smesu od jaja i šećera i uz mešanje žicom ili mikserom kuvati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati izmućen margarin.

Za čokoladni preliv istopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
Na tacnu za tortu staviti jednu polovinu kore, premazati ga crvenom kremom, zatim žutom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preliva (razmažite kašikom), pa sve  ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija po želji.
Tortu ostaviti u frižideru preko noći .

Нема коментара:

Постави коментар