Banatska pita sa grizom
4 jajeta
300 gr šećera
1,5 dl ulja
2 dl jogurta ili kiselog mleka
200 gr griza
1/2 limuna (rendana kora)
1 kesica praška za pecivo
1/2 kg kora za pitu
Za preliv:
300 gr šećera
4 dl vode
1 limun (sok)
Kore podelite na tri dela po 4 kore.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje i rendanu koru od 1/2 limuna. Kada se šećer otopi dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo i sve sjedinite.
Fil podelite kašikom na tri jednaka dela. Uzmite jednu koru i premažite filom, ponavljajte tako sa sve četiri kore.
Utrošite fil koji ste pripremili za prvi deo kora. Lagano umotajte rolat ili filovati kore u manjoj i užoj tepsiji po dužini, i staviti u pleh u kome će se peći pitu.
Tako uraditi i sa preostalim korama i filom.
Ispašće tri rolata ili visoka filovana pita.
Ostaviti malo fila za odozgo. Zagreajti rernu na 180 stepeni i peći pitu dvadesetak minuta.
Dok se pita peče, skuvati sirup od navedenih sastojaka.
Potrebno je da vri desetak minuta. Ohladiti sirup i vrelu pitu preliti hladnim sirupom.
Pitu možete izbockati čačkalicom da bi bolje upila sirup. Ohladite, secite na željene komade i sladite se.
4 jajeta
300 gr šećera
1,5 dl ulja
2 dl jogurta ili kiselog mleka
200 gr griza
1/2 limuna (rendana kora)
1 kesica praška za pecivo
1/2 kg kora za pitu
Za preliv:
300 gr šećera
4 dl vode
1 limun (sok)
Kore podelite na tri dela po 4 kore.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje i rendanu koru od 1/2 limuna. Kada se šećer otopi dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo i sve sjedinite.
Fil podelite kašikom na tri jednaka dela. Uzmite jednu koru i premažite filom, ponavljajte tako sa sve četiri kore.
Utrošite fil koji ste pripremili za prvi deo kora. Lagano umotajte rolat ili filovati kore u manjoj i užoj tepsiji po dužini, i staviti u pleh u kome će se peći pitu.
Tako uraditi i sa preostalim korama i filom.
Ispašće tri rolata ili visoka filovana pita.
Ostaviti malo fila za odozgo. Zagreajti rernu na 180 stepeni i peći pitu dvadesetak minuta.
Dok se pita peče, skuvati sirup od navedenih sastojaka.
Potrebno je da vri desetak minuta. Ohladiti sirup i vrelu pitu preliti hladnim sirupom.
Pitu možete izbockati čačkalicom da bi bolje upila sirup. Ohladite, secite na željene komade i sladite se.
Нема коментара:
Постави коментар