Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

понедељак, 19. март 2018.

Beskvasni hleb


600 gr crnog, integralnog ili pšeničnog brašna. 
Možete napraviti mešavinu sa kukuruznim ako ga imate, hleb će biti zanimljiviji.
2 ravne kafene kašičice sode bikarbone,
2 ravne kafene kašičice soli,
Oko 400 ml tople vode i malo ulja, mada može i bez njega.

Brašno pomešajte sa sodom bikarbonom i soli, pa zatim polako dodajte vodu dok mešate kašikom. Dodajte malo ulja ako tako više volite. Umesite testo kao za svaki drugi hleb

 Testo, rekli smo, ne treba da odstoji, već je na Vama da ga sada samo fino oblikujete. Poželjno je da bude što tanje. Pek papir stavite u pleh, stavite Vaš hleb i probodite ga na više mesta viljuškom kako bi se lepše ispekao, ili ga stavite u modlicu za hleb, malo zavrnite ovako kao ja, imaće neobičan oblik kada se ispeče. Pošto sam ja mnogo više zamesila, a modlica mi je mala pekla sam dva ista hleba, jedan sam "zavrnula" a drugi isekla par puta oštrim nožem.

Hleb pecite na 180C oko pola sata, dok ne porumeni.


Kada se ispeče, umotajte ga brzo u kuhinjsku krpu, pa ubacite u plastičnu kesu. Neka odstoji malo i taman dok se pozdravite sa gostima i poslužite predjelo, hleb će biti spreman, topao i svež.
 

Нема коментара:

Постави коментар