Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

уторак, 13. децембар 2016.

Perkelt



Za perkelt:

2 kg svinjskog mesa
1/2 kg crnog luka
1/2 kg dimljenog mesnatog rebra
2 čena belog luka
2 varjače masti
4 kašike pelat paradajza ili 2 sveža paradajza
1 srednja paprika
3 ravne s.kašike mlevene paprike
5 dcl crnog vina
1 dcl vode
pola kašičice bosiljka
malo kima,
3 lovorov lista
2 ravne kašike šećera
2 ravne kašike začina


Na ugrejanoj masti prodinstati crni luk i beli luk. Kada je već staklastog izgleda dodati dimljeno meso (može i dimljena slanina po ukusu). Posle 15-20 minuta uliti i u blenderu izdrobljen paradajz i papriku.
Nakon 15 minuta staviti na kockice isečeno svinjsko meso. Dinstati i mešati dok meso ne pusti sok. Kada već ima malo soka, umešati jednu ravnu kašiku mlevene paprike.

Povremeno promešati i čekati dok sok iz mesa ne pokrije celu smesu. Prvo uliti 2 dcl c.vina. Sačekati dok ne počne ponovo da vri, zatim dodati ostalo vino, vodu, šećer, začin, lovorov list ostatak mlevene paprike. Zatim kim i bosiljak.
Kuvati uz povremeno mešanje dok se meso skroz ne omekša. Meso proveravati povremeno.
Ako kuvate u kotliću kuvati oko 3 sata, sve zavisi od mesa.

Poslužiti uz krompirove knedle i salatu od svežeg kupusa.

Нема коментара:

Постави коментар