Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

уторак, 13. децембар 2016.

 Gulaš od šampinjona

1/2 praziluka
1 srednja glavica crnog luka
1/2 kg šampinjona
1/2 l paradajza
po potrebi 1-2 kašike brašna
1 kašičica aleve paprike
so, suvi začin, biber, peršun

Praziluk očistiti i iseckati, pa ga na malo ulja propržiti, smanjiti vatru, pa dodati očišćen i iseckan crni luk, pržiti ali paziti da ne potamni zagori luk i praziluk. Šampinjone oprati i iseći i dodati da se prže zajedno sa lukom, pečurke će pustiti vodu i nema potrebe da je dodajete, ukoliko želite ređi gulaš dodajte po malo vode. Možete umutiti kašiku dve brašna i dodati alevu papriku malo razmutite u vodi i preliti gulaš biće malo gušći. Zaliti sa paradajz sokom, ostaviti da polako sve ukrčka, začiniti po želji. Poslužiti uz skuvani pirinač, makaronu, pire krompir

Grašak sa dinstanom šniclom

Crni luk, šargarepu i grašak dinstati. Kada je voda isparila, a povrće postalo mekano začiniti začinom, solju i biberom. Šnicle dinstati na malo masnoće i vode, isto ih začiniti po ukusu.

Rum štangle

  • 4 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika ulja
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika brašna
  • 4 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašikica extrata ruma
Krem:
  • 1/2l mleka
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1/2 margarina (125gr)
  • 100 gr šećera u prahu
Ulupajte jaja penasto sa šećerom, nije potrebno miksirati, pa dodajte mleko i ulje pa umutitite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa dodajte smesi, na kraju dodajte extrat i sve sjedinite, da nema grudvica i da se dobije glatka smesa gušća od jogurta. Od ove smese pecite tri tanke kore u četvrtastom plehu srednje veličine na 200 stepeni, svaku koru 15ak minuta.
Od mleka oduzmite malo da razmutite brašno i šećer a ostalo stavite da provri pa kad provri zakuvajte brašno  i šećer pa mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre da se ohladi. Izmiksirajte margarin i šećer pa dodajte u ohladjen fil. nafilujte kore ovim filom pa stavite glazuru. Po želji možete u fil da dodate rum.
Stavite kolač u frižider bar sat vremena pa odsecite okrajte i isecite u štangle.

 Seljački kolač

Umutiti 2 šoljice mleka, 4 žimanceta, 12 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecevo, 1 puding od vanile, 3 šoljice ulja, 12 kašika brašna, sve dobro sjediniti umutiti i polovinu testa sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći dok se ne formira blaga korica, izvaditi iz rerne i premazati sa pekmezom po želji, drugom polovinom testa ponovo zaliti da se prekrije ceo kolač, vratiti u rernu da se dopeče.
Posebno umutiti belanca sa 10 kašika šećera i sok od limuna, premazati kolač, vratiti u rernu dase belanac osuši.
;) Za večeru predivna pita od pirinča i šampinjona


1/2 kg heljdinih kora
2 cela struka praziluka
1/2 kg šampinjona
100 gr pirinča
so, crni mleveni biber, suvi biljni začin

Pirinač očistiti, oprati i skuvati, praziluk propržiti na maslinovom ulju, dodati mu oprane, iseckane šampinjone. Kada se lepo sve iskrčkalo umešati pirinač, posoliti pobiberiti, začiniti. Slagati kore, svaku isprskati mešavinom kisele vode i malo ulja, na svaku treću staviti fil, uviti preliti ostatkom kisele vode i ulja i peći u rerni na 180*C oko pola sata.

Pita sa šunkaricom



Kafanska pogača

20 g kvasca
1 jogurtska čaša tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310 g brašna

Od svih navedenih sastojaka umesite mekano i lepo testo.
Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.
Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije.
Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji.

Odmah potom uključite rernu na 250 stepeni, čim se zagreje, znači posle nekih 15 min. stavite pogaču da se peče.
Čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
Poprskajte je malo vodom kad je izvadite iz tepsije, umotajte u krpu i ostavite da se malo prohladi.
 Rafaelo kuglice

2 dl vode
300 gr šećera
250 gr margarina
400 gr mleka u prahu
200 gr kokosa
100 gr oljuštenog i pečenog lešnika
100 gr kokosa za valjanje kuglica

Vodu i šećer ušpinovati nekoliko minuta, da se sav šećer istopi. Dodati iseckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mleko u prahu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice, a zatim dodati i 200 gr kokosa.
Smesu ohladiti otprilike 2 h.
Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu lešnika i uvaljati u kokos.



Naš ručak

Paradajz supa, đuveč, kroketi

;) Mi nedeljom ovako

Nedeljni ručak

 Patlidžan u sosu

1 veći plavi patlidžan
1 veća glavica crnog luka
4 veća paradajza
4 češnja belog luka
150 ml belog vina
1 parčence sitno seckane ljute papričice
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana
1/2 kašičice bosiljka
so
1 kašičica šećera
malo ulja

Patlidžan dobro operite, obrišite kuhinjskim ubrusom i isecite na kolutove debeljine 2 prsta. Posolite ih i ostavite oko sat vremena da odstoje. Nakon sat vremena ocedite ih od tečnosti koju su pustili i ispecite na teflonu sa vrlo malo ulja, po minut sa svake strane. Ne treba da bude potpuno ispečen. U istom teflonu na malo ulja kratko propržite crni luk isečen na rebarca. Paradajz operite, presecite na pola pa izrendajte na krupno rende tako da Vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte crnom luku i odmah dodajte seckanu ljutu papričicu, biber, origano, bosiljak, so i šećer. Vratite na šporet da proključa, čim proključa spustite u sos kriške patlidžana i pustite da krčka na laganoj vatri desetak minuta, a zatim dodajte belo vino i pustite da lagano krčka na tihoj vatri dok se paradajz ne ukuva i ne ispari tečnost. Pred kraj dodajte seckani beli luk. Patlidžane poređajte na veću tacnu, okolo rasporedite sos. Ovo može biti glavno jelo, lagano i ukusno, uz čašu dobro rashlađenog vina po izboru, a može biti i prilog uz meso




Supa sa griz-mesnim knedlicama

2 jajeta dobro umutiti viljuškom, dodati griz toliko da  umućena jaja postanu ređe gusta masa, u tu masu dodati 1-2 kašike kuvano meso iz supe sitno iseckano i malo seckanog peršuna. Sve zajedno promešati, zahvatati knedle u zakuvati u vrijućoj supi.

Нема коментара:

Постави коментар