Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 24. децембар 2016.

Mlinci sa belim mesom



oko 600 gr mlinaca
600-700 gr pilećeg belog mesa (filea)
malo ulja
2 jajeta
3 dl mleka
3 dl kisele pavlake
malo soli, bibera i suvi biljni začin
150 gr kačkavalja

Pileći file iseći na šnicle, posoliti, pa ih malo propržiti na ulju. Ostaviti da se meso malo prohladi, za to vreme pripremiti preliv.

Umutiti 2 jajeta sa pavlakom, malo soli, bibera i suvog začina, i malo mleka. Sa ovim prelijemo mlince.

Mlince izlomiti (jer su krti, na manje komade i staviti ih u sud u kom ćemo ih preliti vrelom (ne treba da proključa) supom ili mlekom da omekšaju. Nakon par minuta ih ocediti od tečnosti.

Vatrostalni sud podmazati uljem, uljem u koje se pržilo belo meso,pa po dnu rasporediti polovinu količine mlinaca. Na mlince složiti piletinu. Zaliti sa polovinom preliva.

Preko mesa i preliva rasporediti ostatak mlinaca, pa preliti ostatkom preliva.

Peći oko pola sata na 200 stepeni, sve dok sir ne dobije lepu, rumenu boju. na kraju pečenja narendati malo sira odozgo i staviti da se zapeče.

четвртак, 22. децембар 2016.

Prebranac i punjene suve paprike


Slavsko koljivivo - žito



Slavski kolači

Obeležje slave su vera, sveća, slavski kolač, crno vino i žito



субота, 17. децембар 2016.

Rozen torta


Ovaj put gotove kore.

Fil:

300 gr.šećera 150 ml. vode, 300 gr. oraha mlevenih 2 kesice vanilin šećera 300 gr.margarina 2 štangle ili 50 gr. čokolade za kuvanje malo ruma ili ekstrata od ruma.

Prokuvati šećer sa vodom, dodati vanilin šećer, margarin, mlevene orahe, čokoladu. Nekada pravim bez čokolade, a nekada dodam čokoladu.  Sve to dobro sjediniti, sačekati da se malo prohladi, promešati i filovati kore.

Posna sarma


listovi kiselog kupusa
glavica crnog luka
čen belog luka
1 srednja šargarepa
suvi biljni začin
aleva i tucana paprika
so i mleveni crni biber
2-3 šaka mlevenih oraha
1-2 lista lovora
1 šolja oko 120 gr pirinča

Listove oprati, skloniti im sa sredine žilicu i držati u vodi dok se fil ne pripremi.

Ispržiti sitno iseckan luk, dodati rendanu šargarepu, sitno iseckan beli luk, kada je sve dobro ukrčkano dodati i mlevene orahe, pirinač začiniti, dodati aleve i tucane paprike, pobiberiti i ostaviti da se malo prohladi.
Kupus procediti i standardno filovati i zaviti sarmu. U šerpu u kojoj će se kuvati složiti sarmu, naliti sa vodom toliko da ogrezne, staviti lovorov list, pritisnuti prvo sa manjim poklopcem pa poklopiti i kuvati dok se ne skuva, dok lišće kupusa ne bude lepo mekano, a pirinač skuvan.

четвртак, 15. децембар 2016.

♚ Posne Breskvice




Za testo:
😀♚
1 šolja od 2 dl vode
2 šolje od 2 dl ulja
2 šolje od 2 dl šećera
4 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
900 gr brašna - koji gram više-manje
Za fil:
mrvice od dubljenih breskvica
pekmez
rum ..........1 ekstrakt maline i kristal šećer........
U dubljoj vanglici sjediniti šećer, ulje, vodu, 4 kašike brašna i prašak za pecivo.
Neka odstoji tako pola sata.
U to sipati brašno oko 900gr, lepo promešati i kad bude tako gusto da se rukom mogu lako kao premesiti, otkidati kuglice, uzimati od testa parše željene veličine, valjati kuglice i ređati ih na pleh sa pek papirom praveći razmak od bar 3cm.
Testo treba da je takvo da se SAMO MALO spuste kad se stave na pleh, nikako da se spljošte.
Peći na 175 -180 stepeni (opciono prema vašoj rerni) ne manje od 15 minuta a ne više od 20 minuta, ne smeju da dobiju braon boju pri dnu, podignite jednu i ako se ne vidi odozdo da je živo testo a belo je, vadite ih iz rerne.
Dok se jedna tura peče, valjajte drugu za drugi pleh, ispadne baš dosta breskvica, meni je ispali oko 150 polovina.
Kad se prohlade izdubite ih pažljivo, a od tih mrvica, pekmeza po želji i ruma zamesite fil kojim ćete ih puniti i spajati.
Kad ih sve spojite, umočite obe strane u ekstrak maline pomešan sa vodom i valjati ih u kristal šećer

уторак, 13. децембар 2016.

Pizza burek


15-ak listova kora za pite, 2 dl vode, 80 ml (+ za premaz tepsije) ulja, 100 g kačkavalja, 150 gr pica šunke, 8 supenih kašika kečapa, origano prema ukusu.

Tepsiju premazati uljem sa svih strana. U posudicu sipati vodu i ulje, pa promešati. Izrendati kačkavalj i šunku. U drugoj posudi kečap pomešati sa origanom. U tepsiju položiti dve kore za pitu i svaku premazati pripemljenom mešavinom ulja i vode. Na treću i četvrtu koru naneti kačkavalj i ravnomerno ga rasporediti. Ređati dok se ne potroše kore, salama i kačkavalj. Ćoškove kora koji su izvan tepsije preklopiti ka srediti. Na to dodati još dve kore i svaku premazati mešavinom ulja i vode, pa podvući pod burek. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 220º C sve dok burek ne dobije zlatno-braon boju oko 20-25 minuta. Nakon pečenja prevrnuti burek, seći parčad željene veličine i služiti dok je vruće.
 Gulaš od šampinjona

1/2 praziluka
1 srednja glavica crnog luka
1/2 kg šampinjona
1/2 l paradajza
po potrebi 1-2 kašike brašna
1 kašičica aleve paprike
so, suvi začin, biber, peršun

Praziluk očistiti i iseckati, pa ga na malo ulja propržiti, smanjiti vatru, pa dodati očišćen i iseckan crni luk, pržiti ali paziti da ne potamni zagori luk i praziluk. Šampinjone oprati i iseći i dodati da se prže zajedno sa lukom, pečurke će pustiti vodu i nema potrebe da je dodajete, ukoliko želite ređi gulaš dodajte po malo vode. Možete umutiti kašiku dve brašna i dodati alevu papriku malo razmutite u vodi i preliti gulaš biće malo gušći. Zaliti sa paradajz sokom, ostaviti da polako sve ukrčka, začiniti po želji. Poslužiti uz skuvani pirinač, makaronu, pire krompir

Grašak sa dinstanom šniclom

Crni luk, šargarepu i grašak dinstati. Kada je voda isparila, a povrće postalo mekano začiniti začinom, solju i biberom. Šnicle dinstati na malo masnoće i vode, isto ih začiniti po ukusu.

Rum štangle

  • 4 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika ulja
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika brašna
  • 4 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašikica extrata ruma
Krem:
  • 1/2l mleka
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1/2 margarina (125gr)
  • 100 gr šećera u prahu
Ulupajte jaja penasto sa šećerom, nije potrebno miksirati, pa dodajte mleko i ulje pa umutitite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa dodajte smesi, na kraju dodajte extrat i sve sjedinite, da nema grudvica i da se dobije glatka smesa gušća od jogurta. Od ove smese pecite tri tanke kore u četvrtastom plehu srednje veličine na 200 stepeni, svaku koru 15ak minuta.
Od mleka oduzmite malo da razmutite brašno i šećer a ostalo stavite da provri pa kad provri zakuvajte brašno  i šećer pa mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre da se ohladi. Izmiksirajte margarin i šećer pa dodajte u ohladjen fil. nafilujte kore ovim filom pa stavite glazuru. Po želji možete u fil da dodate rum.
Stavite kolač u frižider bar sat vremena pa odsecite okrajte i isecite u štangle.

 Seljački kolač

Umutiti 2 šoljice mleka, 4 žimanceta, 12 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecevo, 1 puding od vanile, 3 šoljice ulja, 12 kašika brašna, sve dobro sjediniti umutiti i polovinu testa sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći dok se ne formira blaga korica, izvaditi iz rerne i premazati sa pekmezom po želji, drugom polovinom testa ponovo zaliti da se prekrije ceo kolač, vratiti u rernu da se dopeče.
Posebno umutiti belanca sa 10 kašika šećera i sok od limuna, premazati kolač, vratiti u rernu dase belanac osuši.
;) Za večeru predivna pita od pirinča i šampinjona


1/2 kg heljdinih kora
2 cela struka praziluka
1/2 kg šampinjona
100 gr pirinča
so, crni mleveni biber, suvi biljni začin

Pirinač očistiti, oprati i skuvati, praziluk propržiti na maslinovom ulju, dodati mu oprane, iseckane šampinjone. Kada se lepo sve iskrčkalo umešati pirinač, posoliti pobiberiti, začiniti. Slagati kore, svaku isprskati mešavinom kisele vode i malo ulja, na svaku treću staviti fil, uviti preliti ostatkom kisele vode i ulja i peći u rerni na 180*C oko pola sata.

Pita sa šunkaricom



Kafanska pogača

20 g kvasca
1 jogurtska čaša tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310 g brašna

Od svih navedenih sastojaka umesite mekano i lepo testo.
Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.
Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije.
Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji.

Odmah potom uključite rernu na 250 stepeni, čim se zagreje, znači posle nekih 15 min. stavite pogaču da se peče.
Čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
Poprskajte je malo vodom kad je izvadite iz tepsije, umotajte u krpu i ostavite da se malo prohladi.
 Rafaelo kuglice

2 dl vode
300 gr šećera
250 gr margarina
400 gr mleka u prahu
200 gr kokosa
100 gr oljuštenog i pečenog lešnika
100 gr kokosa za valjanje kuglica

Vodu i šećer ušpinovati nekoliko minuta, da se sav šećer istopi. Dodati iseckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mleko u prahu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice, a zatim dodati i 200 gr kokosa.
Smesu ohladiti otprilike 2 h.
Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu lešnika i uvaljati u kokos.



Naš ručak

Paradajz supa, đuveč, kroketi

;) Mi nedeljom ovako

Nedeljni ručak

 Patlidžan u sosu

1 veći plavi patlidžan
1 veća glavica crnog luka
4 veća paradajza
4 češnja belog luka
150 ml belog vina
1 parčence sitno seckane ljute papričice
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana
1/2 kašičice bosiljka
so
1 kašičica šećera
malo ulja

Patlidžan dobro operite, obrišite kuhinjskim ubrusom i isecite na kolutove debeljine 2 prsta. Posolite ih i ostavite oko sat vremena da odstoje. Nakon sat vremena ocedite ih od tečnosti koju su pustili i ispecite na teflonu sa vrlo malo ulja, po minut sa svake strane. Ne treba da bude potpuno ispečen. U istom teflonu na malo ulja kratko propržite crni luk isečen na rebarca. Paradajz operite, presecite na pola pa izrendajte na krupno rende tako da Vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte crnom luku i odmah dodajte seckanu ljutu papričicu, biber, origano, bosiljak, so i šećer. Vratite na šporet da proključa, čim proključa spustite u sos kriške patlidžana i pustite da krčka na laganoj vatri desetak minuta, a zatim dodajte belo vino i pustite da lagano krčka na tihoj vatri dok se paradajz ne ukuva i ne ispari tečnost. Pred kraj dodajte seckani beli luk. Patlidžane poređajte na veću tacnu, okolo rasporedite sos. Ovo može biti glavno jelo, lagano i ukusno, uz čašu dobro rashlađenog vina po izboru, a može biti i prilog uz meso




Supa sa griz-mesnim knedlicama

2 jajeta dobro umutiti viljuškom, dodati griz toliko da  umućena jaja postanu ređe gusta masa, u tu masu dodati 1-2 kašike kuvano meso iz supe sitno iseckano i malo seckanog peršuna. Sve zajedno promešati, zahvatati knedle u zakuvati u vrijućoj supi.

Pire krompir sa šargarepom


Oljuštite i sitno iseckajte 600 grama krompira i 300 grama šargarepe. 
Sve zajedno skuvajte i izgnječite sa 1/4 l mleka i kockicom maslaca, posolite. Odlično je sa faširanim šniclama i pohovanim mesom, takođe može i sa pečenom, pohovanom i prženom ribom.

Ako se pravi posno bez mleka i maslaca, procediti skuvani krompir, ali ostaviti malo vode, izgnječiti, dodati kockicu margarina i začiniti po ukusu. 

Perkelt



Za perkelt:

2 kg svinjskog mesa
1/2 kg crnog luka
1/2 kg dimljenog mesnatog rebra
2 čena belog luka
2 varjače masti
4 kašike pelat paradajza ili 2 sveža paradajza
1 srednja paprika
3 ravne s.kašike mlevene paprike
5 dcl crnog vina
1 dcl vode
pola kašičice bosiljka
malo kima,
3 lovorov lista
2 ravne kašike šećera
2 ravne kašike začina


Na ugrejanoj masti prodinstati crni luk i beli luk. Kada je već staklastog izgleda dodati dimljeno meso (može i dimljena slanina po ukusu). Posle 15-20 minuta uliti i u blenderu izdrobljen paradajz i papriku.
Nakon 15 minuta staviti na kockice isečeno svinjsko meso. Dinstati i mešati dok meso ne pusti sok. Kada već ima malo soka, umešati jednu ravnu kašiku mlevene paprike.

Povremeno promešati i čekati dok sok iz mesa ne pokrije celu smesu. Prvo uliti 2 dcl c.vina. Sačekati dok ne počne ponovo da vri, zatim dodati ostalo vino, vodu, šećer, začin, lovorov list ostatak mlevene paprike. Zatim kim i bosiljak.
Kuvati uz povremeno mešanje dok se meso skroz ne omekša. Meso proveravati povremeno.
Ako kuvate u kotliću kuvati oko 3 sata, sve zavisi od mesa.

Poslužiti uz krompirove knedle i salatu od svežeg kupusa.

;) Vojvođanski paprikaš sa kobasicama






1 domaća poludimljena kobasica po mogućstvu ljuta (da može i da se skuva i da se peče, da se prži)
4-5 srednje većih crvenog krompira
2 komada lovorovog lista
3 velika crna luka
2 lepe srednje veće šargarepe
so, začin, biber
1 kašika crvene slatke mlevene paprike
2-3 kašike paradajz pelata ili 1/2l domaćeg kuvanog paradajza
voda
Crni luk iseckati sitno, u šerpu uliti toliko ulja da možemo izdinstati luk.
Poklopimo i izdinstamo, očistimo i operemo, pa naseckamo šargarepu, i nju sa lukom polako krčkamo, pre nego što su luk i šargarepa sasvim omekšali ubacimo na komade isecenu kobasicu. Poklopimo i dinstamo još neko vreme.
Nakon toga, dodamo crvenu mlevenu slatku papriku i propržimo je par minuta, dodamo so, začin, i malo bibera ko voli, lovorov list.
Krompir operemo i isečemo.
Dodamo i njega, nalijemo vode toliko da ogrezne krompir.
Sipamo paradajz sok ili dodamo pelat.
Promešamo, i sad ono najvažnije!
Jako je bitno da se paprikaš krcka na tihoj vatri sve dok se ne skuva.
Desetak minuta pred kraj kuvanja ostaviti malo otklopljeno kako bi suvišna voda isparila i da bi ostala samo gusta čorba.
;) Prijatno dragi moji vaša Sosa.

уторак, 6. децембар 2016.

Kraljevska pogača



1 kg brašna
2,5 dl mleka
1,5 dl vode
kockica kvasca
kašika šećera
2 kašičice soli
0,5 dl ulja
kašika sirćeta
2 jaja
Fil
100 g šunkarice
3 kašike ajvara
2 jaja
150 g sira
150 g spanaća
Premaz
50 g domaća svinjska mast
pavlaka
jaje

Zamesite testo i ostavite 15 minuta da se odmara. Zatim ga podelite na 11 loptica svaku razvijte do veličine pleha. Istopite mast pa prelivajte kore i preklopite drugom. Tako sastavljajte po dve kore, a samo jednu stavite od tri loptice i nju stavite prvu u pleh.

Korak 2.
iseckajte spanać, razmutite jedno jaje i malo sira. posolite i dobro promešajte. Prvu, najveću koru stavite u pleh, preko nje razmažite pola ovog fila, zatim stavite drugu koru i namaz od sira i jaja i preko nje poređajte šunkaricu. Zatim ide treća kora i preko nje ajvar, a na četvrtu koru stavite preostali fil od spanaća. Preklopite petom korom, celu pogaču isecite na kocke. premažite je pavlakom i jajetom.

Korak 3.
Pecite 40 minuta na 200 stepeni, prvo pecite 20 minuta, pokrijte je papirom za pečenje i pecite još 20 minuta.

понедељак, 5. децембар 2016.

Pletena pogača



Domaći hleb


Čupavci

3 jaja, 10 kašika šećera, 13 kašika ulja, 1dl mleka, 16 kašika brašna, 1 prašak za pecivo
Preliv: 1,5dl mleka, 100 gr čokolade za kuvanje, 150 gr margarina, 100 gr kokosovog brašna

Priprema: Umutite jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Smesu sipajte u četvrtast pleh srednje veličine i pecite na 180 stepeni. Pečen biskvit ostavite da se malo prohladi, pa ga isecite na kocke.
Margarin i mleko sipajte u šerpu i stavite na šporet. Kad se margarin rastopi, dodajte čokoladu i kuvajte dok ne provri. Ohlađeni isečeni biskvit uvaljajte u ovaj preliv, pa u kokosovo brašno.

Fruštuk po banatskom


Hrskavi krompirići



Krompira onoliko koliko možete da pojedete.
Krompir očistiti, iseći na kriške onako kako volite, ja sam najviše volela kada odem kod moje majka Ike u Bavaniste - Pidikanci na okupu, a ona mi isprži krompiriće. Ma niko ne zna kao ona da ih isprži onako da se lepe za prste. Jaoooo opet sam se zanela i otišla sa teme, gde sam stala ...

E, da kada ste ih isekli, a mast ili ulje dobro zagrejali u krompir dodate 1-2 supene kašike kukuruznog griza, sve lepo izmešate i pržite, kada se isprže posoliti.
 

Uštipci od mlevenog mesa

1/2 kg pilećeg mlevenog mesa
50 gr suve slanine
100 gr kačkavalja
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
so, biber

Mleveno meso dobro izmešajte. Slaninu i kačkavalj isecite na kockice i pomešajte s mesom. Dodajte i sitno seckane beli luk i papričicu, pa umesite.
Vlažnim rukama od ove mase pravite uštipke. Pecite ih na dobro ugrejanom roštilju, okrećući ih na sve strane.
uštipke možete da pržite i u tiganju s dubljim dnom, na vrlo malo ulja.

Ručak kada smo svi kući

Krem supa od šargarepe, spanać i gril kobasica

Sosine pohovane šnicle

(za četiri osobe)
600 gr svinjskih, pilećih, telećih pnicli, 2-3 jaja, so, meko brašno, prezla, ulje ili mast
Šnicle pokriti celofanom i nežno izlupajte. Debljina šnicle je individualna, neko voli kada je meso deblje, a neko kada je tanje. Uobičajena debljina je oko 6 mm.
Šniclu sa svih strana podjednako posolite. Neka odstoje nekoliko minuta.

Jaja ulupajte viljuškom, nikako ne mikserom. Umočite šniclu u brašno i provucite je kroz jaja.
Meso umotajte u prezlu. Šniclu blago otresti, odmah preneti u pripremljen tiganja u kome ste već zagrejali dosta masti (2-3 cm).
Stalnim pomeranjem tiganja pržiti šniclu. Potrebno je od tri do pet minuta i meso će biti gotovo.
Najzgodnije je da meso okrećete viljuškama. Kada je gotovo izvadite ga iz tiganja i ostavite da se ocedi od suvišne masnoće na ubrusu.

среда, 30. новембар 2016.

Pilav

Pilav

1 srednja glavica luka
1 veća šargarepa
200 gr pirinča
200 gr šampinjona
so, začin, crni mleveni biber, malo suvog bosiljka i origana.

Skuvati pirinač, a luk propržiti na ulju, dodati šargarepu isečenu na kolutiće i šampinjone. Sve zajedno krčkati, ne dodavati vodu, šampinjoni će pustiti sok. Skuvani pirinač procediti i isprati pod hladnu vodu, i sjediniti sa lukom, sve izmešati i začiniti krčkati još koji minut da se sve lepo sjedini.

субота, 19. новембар 2016.

Krem supa od šargarepe

1 glavica crnog luka
1 krompir
1 čen belog luka
1/2 kg šargarepe
1 koren peršuna
mali koren celera
začin C
po ukusu soli i bibera
1 kašika sitno seckanog peršuna
1200-1300 ml vode

Povrće očistiti i oprati. U šerpu naliti vodu pa staviti isečenu šaragarepu na veće kolutiće, isto peršun i celer iseći, krompir, luk i beli luk, i sve neka se kuva dok se šatgarepa i ostalo povrće ne skuvaju.

Ostavite da se par minuta prohladi.

Izmiksajte svo povrće u blenderu, pa vratite na šporet da provri. Kad ponovo provri, dodajte začin C, ako volite ljuto dodajte na vrh kašičice tucane ljute paprike, začiniti po ukusu, pospite sa kašičicom seckanog peršuna.