Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 4. новембар 2017.

Mekike




1/2 kg brašna
1/2 svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kašičica soli
2 dl mlake vode
2 dl mleka
ulje za prženje

U vanglu staviti brašno pomešano sa 1 kašičicom soli, dodati kvasac i uz dolivanje vode i stalno lupanje
testa varjačom umesiti testo mekse nego za hleb.
Testo lupati varjačom dok ne počnu da se stvaraju mehurići,
a testo da se odvaja od zidova vanglice.

Pokriti testo čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da se "odmori".
Posle 10-15 minuta još jednom izlupati
testo par puta i ostaviti ga da stoji dok
ne izađe do vrha posude.

Testo razvući, iseći na željenu veličinu, zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi.

Pržiti mekike po 3-4 minuta sa svake strane.

Izvaditi ih na kuhinjiski ubrus i služiti po želji.

Нема коментара:

Постави коментар