Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

петак, 10. новембар 2017.

Kiseljenje kupusa




Na 50 kg kupusa ide 2 kilograma soli, šaka bibera u zrnu, šaka kukuruza. Izdubiti glavice, izvaditi im koren, u koji se sipa so. Ostaviti tako do sutradan, da stoji barem 12 sati. Naliti bure da kupus ogrezne, a zatim ukrstiti dve daske i poklopiti nekim teškim kamenom najbolje, koji će držati glavice da ne plivaju po kaci.
Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajzu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.
Po potrebi pretakati.
Rasol iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako jednom u dve nedelje.
Ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, kupus u buretu može da stoji do maja, čak i juna meseca. Da li znate da je rasol, kao nusprodukt kiselog kupusa, čest sastojak dijeta za mršavljenje jer ubrzava varenje. Posebno je delotovran protiv mamurluka.
Dakle, uživajte u kiselom kupusu bez griže savesti. Možete da ga isečete na krupnije kocke i pospete istucanom suvom paprikom, ljutom ili slatkom, ali i da napravite razna kuvana jela. Domaćice u Srbiji najčešće od kiselog kupusa spremaju sarmu i podvarak. A šta je ukusnije? O tome se polemika vodi od davnina.

Нема коментара:

Постави коментар