Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 14. фебруар 2016.

Žerbo pita



250 gr svinjske masti
100 gr šećera
500 gr brašna
100 ml mleka
1/2 kocke svežeg kvasca

fil:
pekmez od kajsija, šipka
200 gr mlevenih oraha
200 gr šećera

glazura

150 gr čokolade za kuvanje
40 gr margarina
2 kašike ulja

Kvasac izmešati u tolom mleku i ostaviti da nadođe. Mast penasto umutiti sa šećerom, a zatim dodati nadošli kvasac i zamesiti meko testo. Testo podeliti na tri jednaka dela. Pleh za pečenje obložiti pek papirom. Preko papira za pečenje (da bi vam bilo lakše kod prenošenja) rastanjiti oklagijom prvi deo testa u veličini pleha. Rastanjenu koru staviti u pleh i koru premazati pekmezom od kajsije, a zatim posuti mlevenim orasima i šećerom. Preko staviti drugu rastanjenu koru, ponoviti postupak premazivanja pekmezom i opet posuti orasima i šećerom i na kraju preko staviti i treću koru. Preko nje ne mazati pekmez i ne posipati orahe i šećer. Nadeveno ostaviti da odstoji na toplom mestu 30 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 220C oko 20-25 minuta, dok lepo ne porumeni. Kolač ostaviti da se ohladi, a zatim preliti glazuru od čokolade, pripremljenu uobičajeno. Ostaviti da se glazura stegne, seći na kocke i poslužiti.


250 gr svinjske masti
100 gr šećera
500 gr brašna
100 ml mleka
1/2 kocke svežeg kvasca

fil:
pekmez od kajsija, šipka
200 gr mlevenih oraha
200 gr šećera

glazura

150 gr čokolade za kuvanje
40 gr margarina
2 kašike ulja

Kvasac izmešati u tolom mleku i ostaviti da nadođe. Mast penasto umutiti sa šećerom, a zatim dodati nadošli kvasac i zamesiti meko testo. Testo podeliti na tri jednaka dela. Pleh za pečenje obložiti pek papirom. Preko papira za pečenje (da bi vam bilo lakše kod prenošenja) rastanjiti oklagijom prvi deo testa u veličini pleha. Rastanjenu koru staviti u pleh i koru premazati pekmezom od kajsije, a zatim posuti mlevenim orasima i šećerom. Preko staviti drugu rastanjenu koru, ponoviti postupak premazivanja pekmezom i opet posuti orasima i šećerom i na kraju preko staviti i treću koru. Preko nje ne mazati pekmez i ne posipati orahe i šećer. Nadeveno ostaviti da odstoji na toplom mestu 30 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 220C oko 20-25 minuta, dok lepo ne porumeni. Kolač ostaviti da se ohladi, a zatim preliti glazuru od čokolade, pripremljenu uobičajeno. Ostaviti da se glazura stegne, seći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар