1/2 kocke kvasca, 1 čaša vode, malo soli i šećera, oko 300 gr - 1/2 kg brašna.
U 1/2 čaše tople vode potopiti kvasac, sa kašičicom brašna, šećera i soli, sačekati da nadođe. U vanglici sipati čašu vode, po kašičicu šećera i soli, dve supene kašike ulja, jedna kašiku sirćeta i umesiti testo, gušće od palačinki, ne umesiti ga skroz, kao za hleb, već ga ostaviti da može kašikom da se seče. Testo mesiti varjačom brzim pokretima, kada počne da pravi mehuriće, to je znak da je dobro umućeno. Prekriti ga čestom krpom i ostaviti da miruje 10 -15 minuta, zagrejati ulje ili mast, kašiku prvo zaroniti u vrelo ulje pa iseći uštipak i spuštati da se isprži sa obe strane.
Poslužiti po želji, kako vole vaši ukućani slatko ili slano.
Нема коментара:
Постави коментар