Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

среда, 14. јун 2017.

Punjene tikvice sa kiselim mlekom



3-4 mlade veće tikvice
1 srednja glavica crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa
meso unutrašnjost tikvica
1/2 male šoljice pirinča
1-2 paradajza
1 kašičica aleve paprike
majčina dušica
peršun
bosiljak
suvi začin
so, crni mleveni biber
paradajz sok

Tikvice očistiti i oprati, pa ih izdubiti. Biće vam lakše da ih presečete na pola ili na tri dela, ako su veće, pa ih malom kafenom kašičicom izdubite.
Ponovo oprati i poređati u šerpu u kojoj će se kuvati.

Na malo ulja propržimo sitno iseckanu glavicu crnog luka, kada luk postane staklast dodati mleveno meso i "meso" unutrašnjost od tikvice, malo će pustiti vodu, a mi dalje krčamo.
Pirinač staviti u cediljku i pod mlazom vode oprati ga, pa dodati da se krčka sa mesom.
Začiniti po ukusu, dodati malo bosiljka, alevu papriku mleveni biber, so, majčinu dušicu, peršun i ostaviti da ukrčka. Kada je voda ukrčkala, ostaviti da se malo prohladi, pa puniti tikvice. Paradajz podeliti na 4-5 delova i zatvoriti tikvice. Vodu sipati do polovine tikvica, ja isperem tiganj u kom se fil krčkao pa prelijem sve preko tikvica. Kuvati nekih 30 minuta, dok se pirinač ne skuva.
Ako želite napravite zapršku pa prelite preko tikvica ili umutiti 1-2 kašike brašna i preliti da sos bude gušći, preliti i paradajz sokom i peršunom.
                                                            Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар