Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

петак, 31. март 2017.

Domaća sarma

1 kg mlevenog mesa (od svinjske plećke za mene najbolje ),
1 velika glavica kiselog kupusa (bitno je da ima velike listove),
1 šoljica pirinča,
1 glavica crnog luka,
100-150 gr sitno iseckane dimljene slanine, isto toliko suvog dimljenog mesa
so, biber i crvena mlevena paprika po ukusu,

U šerpi ili tiganju na 1,5 varjači masti propržite iseckan crni luk da se zastakli. Ako volite dodaje seckanu ili rendanu šargarepu. Dodajte mleveno meso i naseckanu slaninicu, dimljeno meso, ..., krčkati bez dodavanja vode, kada je meso promenilo boju dodati opran pirinač i još kratko propržite. Posolite i pobiberite.

Glavicu kupusa razlistajte i po potrebi operite svaki list kupusa, najbolje je da par sati pre odstoji u vodi. Odseći onaj deo kupusa zedebljali od korena.
U šerpi gde će se kuvati sarma, na dnuo staviti one prve listove kupusa, preko njih poređati dimljenu slaninu

Na svaki list kupusa staviti po 1,5 - 2 kašike fila, zaviti sarmu, ređati u šerpu, lonac gde će se kuvati, preko one slanine.
... i tako redom dok se ne potroši i kupus i fil. između svakog reda ređati po želji i ukusu dimljenog mesa ili kombinaciju dimljenog mesa i slanine.
Završimo opet onim listovima kupusa, prekrijemo zamotane paketiće. Preko stavim neki manji stari poklopac, pa nalijem sa vodom ali tek toliko da ogrezne. Polu poklopljeno kuvati da "šapuće" oko 2,5- 3 sata, na smederevcu. U mom slučaju u expres loncu, kad postigne pritisak 20 - 25 minuta, prijatno.

Нема коментара:

Постави коментар