Kad kupujete kivi, birajte sitnije, tvrdje ali sveže plodove. Ako su sasušeni teško će se ljuštiti i neće slatko biti ukusno.
1 kg kivija
1.200 gr šećera
2 dl vode
Staviti šećer i vodu da se špinuje, probati kašičicom kada je gotovo. Kad sa kašičice počnu da se odvajaju kapljice, sirup je dobar. Dok se šećer špinuje oprati i oljuštiti kivi, probosti plodove tankom dugačkom iglom nekoliko puta po širini i dužini, tvrdji deo gde je peteljka odstraniti. U vreo sirup polako spuštati kašikom plodove. Kuvati 40 minuta pa skloniti sa vatre. Prekriti lanenom krpom i ostaviti do sutra. Ponoviti postupak od juče. Trećeg dana staviti na vatru i kuvati dok se slatko ne ukuva. Probajte kašičicom da li se kapljice odvajaju jedna za drugom. Skloniti sa vatre, prekriti vlažnom lanenom krpom i sutradan sipati u teglice.
Нема коментара:
Постави коментар