1/2 l mleka
30 gr sveži kvasac
5 žumanca
1 kg brašna tip-400
malo soli,
4 kašike šećera
1/2 kg mlevenog svinjskog sala
Fil:
po želji zaslađene cepane višnje, pekmez od kajsija, mleveni orasi i šećer u prahu
Ukupno je potrebno 1 kg brašna.
1/8 brašna (ja stavim jednu šaku) umesiti sa salom (1/2 kg mlevenog) pa ga ostaviti da se odmori. Ostalo brašno umesiti sa 1/2 l mleka, u kome je rastopljen svež kvasac, dodati 5 žumanaca, malo soli, 4 kašike šećera, pa testo tvrdo zamesiti. To testo razvući oklagijom, pa preko razvučene kore staviti testo od sala. Testo umesiti kao svako lisnato testo, triput ga previjati i ostaviti uvek da se odmori po 20 min. Testo blago pritiskati oklagijom (da bude s 'prsta debljine i kada sečete trake neka to bude širine oko 20 cm, da može stati fil, blago prebaciti testo i vrlo blago pritisnuti ivice da se slepe. Fil uvek stavljati sa oko 1,5 cm udaljeno od početne strane, kada se testo prebaci taj prazan deo bez fila blago pritisnuti da se ivice ne odvajaju. Testo stavljati u pobrašnjen pleh (ne treba mazati), peći na oko 220C. Pečene salčiće ostaviti da se malo rashlade u plehu, posuti prah šećerom i uživajte.
Нема коментара:
Постави коментар