Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 8. јануар 2017.

Torta " Ruska salata"




Može se reći dobra "stara", pomalo već i zaboravljena torta. U obilju novih, brzih, jednostavnijih torti stare zaboravljamo. Nekada, ma nije mogla da nas zaobiđe, često se mesila za novu godinu, Božić, Vaskrs, pa i nečiji rođendan, mladence ... Sećam se bila sam devojčurak mama ju je pravila za novu godinu, kada smo otišli sutradan kod kumova da čestitamo na stolu ista torta, bila mi se smučila, tako da je nisam dugo jela, a sada sam je prvi put sama pravila.
kore
12 jaja
12 kašika šećera
8 kašika brašna
10 kašika mlevenih oraha
krem
1 litar mleka
250 gr mlevenog šećera
4 kašike kristal šećera
9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
100 gr žele bombone u raznim bojama
100 gr seckanih oraha
100 gr suvog grožđa
kore : 6 jaja, 6 kašika šećera, 5 kašika oraha, 4 kašike brašna umutiti, ispeći i kada se ohladi preseći na pola da se dobiju dve kore.
Ovako ponoviti još jednom ukupno da ispadnu četiri kore.
skuvati krem od
1 litar mleka, odvaditi šolju mleka i ostaviti sa strane, u ostatak mleka dodati 4 kašike šećera i staviti ga da polako kuva. Sa onom šoljom mleka umutiti 4 žumanceta, 9 kašika brašna i ukuvati u mleko sa šećerom. Kada se krem prohladio dobro ga umutiti sa izrađenim margarinom ili maslacem i 250 gr mlevenog šećera. U činijicu malo odvojiti fila, a u ostatak fila dodati 100 gr seckanih žele bombona u raznim bojama, 100 gr seckanih oraha, 100 gr suvog grožđa. Filovati kore, zadnju koru premazati filom iz one činijice i ukrasiti po želji.

Нема коментара:

Постави коментар