Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 7. јануар 2017.

Božićni kolač



Pravi se na Badnji dan. Oko njega se, tradicionalno, aranžira slama, suve šljive, orasi i jedna sveća.
Kolač mora biti gotov do trenutka dok se ne oglase crkvena zvona (do 15h). Ukrašava se simbolima koji znače: žito, sunce, mesec i krst. Na sredinu se stavlja ruža u kojoj je struk bosiljka. Svi ovi ukrasi simbolizuju obilje, radost i plodnost.
Kvalitetan, beli hleb, kupastog oblika, identične forme kao slavski kolač.
800 gr brašna
2 dl mleka
2 dl vode
pola kocke svežeg kvasca
1 kašičica soli
malo šećera
1 dl ulja
U mlako mleko staviti kvasac. Kada se podigne, dodati mlaku vodu i zamesiti u srednje meko testo.
Ostaviti 45 minuta da stoji pa premesiti i staviti testo da kisne u podmazanu šerpu.
U međuvremenu, od brašna i vode napraviti ukrase. Kad testo naraste, pre pečenja, staviti ih na
kolač. Orah i grančica bosiljka se stavljaju u sredinu pre pečenja.

Нема коментара:

Постави коментар