Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 29. јануар 2017.

Bregovska pita



Izuzetno je ukusan i dekorativan. Uživajte, mi jesmo :)

testo:
1/2 kg. brašna
250 gr. margarina ili masti
100 gr. šećera
3 žumanceta
1 dcl. belog vina

1 fil od oraha:
200 gr. mlevenih oraha
100 gr. šećera
1 dcl. belog vina
2 kašike ulja

2 fil od maka
200 gr. maka
100 gr. šećera
1 dcl. belog vina
2 kašike mleka

3 fil od jabuka
700 gr. izrendanih jabuka
10 gr. margarina
100 gr. šećera
sok limuna
1/2 k. začina za medenjake
1 k ašika cimeta
mleveni keks

4 fil od pekmeza
1/2 tegle pekmeza od šljiva

Brašno izmrviti sa margarinom, dodati šećer, žumanca i sa belim vinom umesiti testo, ostaviti u frižideru dok se spreme filovi!

Mleveni mak, šećer, mleko popariti sa uzavrelim belim vinom.

Isto učiniti i sa filom od oraha.

Jabuke izdinstati na margarinu ili maslacu, dodati šećer, limunov sok, sve dok ne ispari sva tečnost. Nakon toga dodati začine.

Testo podeliti na 5 delova i svaki razvaljati na manji pravougaonik.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje, stavitii prvo testo i premazati ga filom od maka.
.
Zatim drugo testo i fil od oraha. Naredno testo i fil od pekmeza i opet testo i zadnji fil od jabuka stim da se mleveni keks pospe po testu i na njega stavlja fil od jabuka kako bi pokupio višak tečnosti.

Prekriti zadnjim delom testa, izbockati ga viljuškom premazati izmućenim belancem i peći u zagrejanoj rerni na 160 C oko 60-65 minuta.

Ostaviti da se ohladni u tepsiji i tek nakon toga seći.

Нема коментара:

Постави коментар