Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 7. јануар 2017.

Česnica


Mesi se na Božićno jutro, a deli ukućanima posle ručka.


Sam naziv česnica potiče od reči čest, deo, sreća, jer se lomi na delove, za svakoga ukućanina. Prema verovanju,
česnica je uspomena na rođenje Hrista, a veruje se da od ovoga hleba zavisi obilatost roda useva. U nju se stavlja novac
Novac se čuva u kući, na ikoni, do sledećeg praznovanja. Od prethodnih kovanica kupuje se so.

Slatka, praznična pita, aromatičnog ukusa i lepog mirisa.

Kore:
1 kg brašna
8 dl vode
malo soli
Zamesiti sve sastojke u glatko testo koje treba da odstoji 20 minuta. Svaki deo premazati ulupanom mašću (mast koja je dobro izrađena) 
te podeliti na 4 dela i razvući kore.

Fil:
šaka - dve  mlevenih oraha
4 dl ulja
šaka - dve  suvog grožđa
šaka -dve šećera (posipati po filu)

Svaku koru namazati sa malo ulja, posuti mlevenim orasima, suvim grožđem i posuti šećerom. Voditi računa da se fil ravnomerno rasporedi za filovanje svih kora koje se slažu jedna na drugu, na kraju uviti u štrudlu pa u pužića, staviti u tepsiju obloženoj pek papirom. Gornju koru namazati uljem. Peći 45 minuta na 200 °C, vruću česnicu premazati medom i ostaviti da se ohladi.


Eh, da nemojte da zaboravite da negde stavite dobro opran i osušen dinar.

Нема коментара:

Постави коментар