Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 18. август 2018.

Rozen plus +

1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice pudinga ukus slatke pavlake
300 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
100 gr bele čokolade za kuvanje
100 gr čokolade za kuvanje
300 gr mlevenih pečenih lešnika
300 gr mlevenog keksa

Hrskava čokoladna glazura
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja


** Obavezno pročitati napomene na kraju recepta !

Od 1 l hladnog mleka odvojiti 2 dl i razmutiti prašak za puding da ne bude grudvica. U preostalih 8 dl dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja. Skinuti sa vatre i uliti u tankom mlazu razmućeni prašak za puding, neprestano mešajući (najbolje žicom). Kuvati na tihoj vatri, uz neprastano mešanje dok se ne zgusne (3 - 5 minuta).

Kad je puding kuvan, skinuti ga sa vatre i u topao umešati margarin. Smesu podeliti na dva jednaka dela.

Polovini smese dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa dodati pečene mlevene lešnike.

Drugoj polovini smese dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi, pa dodati mleveni keks.

Ili polovini smese u kojoj je bela čokolada dodati keks, a drugoj polovini pečene lešnike. Bude još jači kontrast.

Korice odmah filovati toplim filovima.

Prvu koricu postaviti na ravnu podlogu (najbolje na metalna tacnu / tepsiju da se ne savija prilikom prenošenja nafilovanog kolača u frižider).

Premazati sa 6 supenih kašika tamnog fila, poravnati dugačkim nožem. Preko fila postaviti drugu koricu. Poravnati dlanovima kao da ravnate stolnjak na stolu, Lagano pritiskajući, da ne bi iscureo fil.

Premazati sa 6 kašika svetlog fila.

Postupak ponavljati dok ne utrošite sve korice. Poslednja korica se ne filuje.

Čitav kolač prekriti celofanom i opteretiti. Staviti debelu drvenu dasku za sečenje mesa, a može poslužiti i veća metalna tepsija.

Opterećen kolač ostaviti preko noći u frižideru.

Čokoladna glazura

Pripremljena glazura je jako vrela i tečna. Mešajte je par minuta da se prohladi, pa je izlijte preko kolača. Brzo poravnajte dugačkim tankim nožem, jer se brzo steže na hladnom kolaču. Uzmite u obzir da će prilikom ravnanja cureti oko kolača. Ostaviti u frižideru sat vremena da se glazura stegne.
Seći na pravougaonike tankim oštrim nožem.

Napomene:

1.
* Može se koristiti prašak za puding sa aromom slatke pavlake, vanile ili lešnika, ali NE i čokolade, jer će obojiti svetli fil, pa neće biti lep kontrast.

Ja sam koristila 1 kesicu sa aromom slatke pavlake, a drugu C puding čokolada.

2.
** Ako koristite puding od vanile, ne treba dodavati vanilin šećer.

3.
*** Koristila sam 3/4 obični mleveni keks (tipa petit beure) i 1/4 oreo keksa, da bude jači kontrast.

Boja se može pojačati dodatkom jedne pune kašike tamnog kakaa. Ako dodajete kakao, tamni fil će biti gušći i mora se odmah raditi sa njim da ne očvrsne previše jer će se teže razmazivati. Posudu sa tamnim filom poklopiti tanjirom ili poklopcem, da se fil ne hladi i ne bi trebalo biti nikakvih problema sa nanošenjem na kore.

4.
Po ukusu, tamnom filu se može dodati 1 - 2 supene kašike ruma.

5.
Važno!

Da svetli fil ne bude preredak, koristite belu čokoladu za kuvanje, a ne za jelo tipa Milka, Nestle ili sl.

Bilo da koristite lešnike, bademe, orahe za izradu svetlog fila, prethodno ih ispecite/prosušite u rerni.

Svetli fil dok je još topao ne sme biti tečan. U najmanju ruku mora biti gustine vrelog pudinga. Ako se ni nakon minut hlađenja ne zgusne možete ga spasiti dodavanjem mlevenog keksa.

U zimskom periodu kolač se ne mora čuvati u frižideru, već može i u hladnijoj prostoriji. Leti je obavezno čuvanje u frižideru. Poželjno je da se čuva u kartonskoj kutiji. Tako se kolač neće osušiti, a po površini glazure se neće nakupiti kapljice vode.

Нема коментара:

Постави коментар