Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 21. октобар 2017.

Bačka štrudla


300 ml mleka
20 gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
oko 1/2 kg mekog brašna

Premaz:

2 kašike masti
2 žumanceta
3 kašike šećera

Fil

150 gr mlevenog maka + 4 kašike šećera
ili suvog grožđa,
finog domaćeg pekmeza, mlevenih oraha ... izbor je na vama

malo ulja po vrhu

U toplo mleko staviti 3 kašičice šećera, 3 kašičice soli i izmrvljen kvasac, i oko 2 kašike brašna, sjediniti i ostaviti da nadođe.
Sačekati 10-tak minuta i polako dodati pola brašna, so i ulje.
Mešati smesu varjačom i malo „lupati“ po testu kao krofne kad se prave, da se pojave mehurići.
Dodati preostalu količinu brašna i rukama umesiti glatko i mekano testo. Ne previše tvrdo, ni previše mekano, da se ne lepi za ruke.
Pokriti testo krpom i ostaviti ga da nadođe.
Na platnenom stolnjaku oklagijom razvući što tanje testo i rukama razvući da se dobije pravougaonik.
Umutiti penasto mast, žumanca i šećer i tom smesom bogato premazati koru.
Preko premazane kore posuti mešavinu maka i šećera ili staviti domaći pekmez, ili posuti samo suvo grožđe ili orasi, šta god imate, uz pomoć stolnjaka zarolati testo.
Malo rukama razvući dobijeni rolat i napraviti pletenicu.
U pleh staviti pek papir, spustiti pletenicu i premazati je ako je ostalo fila od masti, jaja i šećera, ako nije premazati uljem .

Uključiti rernu na 200*C stepeni i nakon 15-tak minuta staviti pletenicu da se peče.

Štrudlu peći od 30- 40 minuta na istoj temperaturi, vreme zavisi od jačine rerne. Kada vidite da je po vrhu porumenela, prekriti je pek papirom i nastaviti pečenje do kraja.
Pečenu štrudlu pažljivo izvaditi iz pleha, prekriti čistom kuhinjskom krpom i sačekati da se prohladi. Seći parčad, po želji pošećeriti i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар