Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

петак, 14. април 2017.

Klasičan krompir paprikaš

  • 1 veći crni luk
  • 3-4 srednja krompira
  • po želji kobasice ili slaninice
  • 600 gr svinjetine
  • 1 lovorov list
  • oko 700 ml vode
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • začini po ukusu so, biber, suvi biljni začin

Način pripreme
Krompir očistiti, oprati i iseći na kriške. Nasecite kobasicu/slaninu na krugove/kockice. Meso oprati i iseći na veće kocke.
Očistiti veći luk i naseći ga na sitne kockice, ubaciti ga u šerpu, dodati malo ulja i dinstati uz mešanje. Kada postane staklast i počne da se lepi za dno u šerpu ubacite i krompir, kobasicu/slaninu ako stavljate, meso.
Sve to polite sa 1 dl vode, dodajte kašičicu biljnog začina, promešajte i krčajte 10-ak minuta povremeno mešajući i dodavajući po malo vode toliko da se dno pokrije.  Tako će nam povrće (i suhomesnati proizvodi) pustiti svoje divne arome.
Nakon toga dodajte 1 lovorov list i oko 700 ml vode- dodajte toliko vode koliko je potrebno da prekrije sve u šerpi i bude 2-3 prsta iznad svega. Poklopite i ostavite da se kuva. Povremeno pogledajte i promešajte. Nakon pola sata dodajte kašiku crvene aleve paprike (može i manje/više u zavisnosti koliko volite.
Ja stavim kašičicu i po, promešajte i ostavite još malo da se kuva. Voda bi trebala da je malo isparila. U zavisnosti da li volite gušći ili ređi paprikaš možete dodati još malo vode i dokuvajte. Nakon 45 minuta trebalo bi da je gotovo. Probajte, pa dodajte ako treba još soli/bibera. (Ako je slučajno preslano dodajte još vode i mlevene paprike).
Kada ste zadovoljni ukusom sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10-ak minuta. Po ukusu, ako volite možete napraviti testeninu, ako ne paprikaš možete uz hleb jesti.
Za to vreme možete pripremiti noklice. Jedno jaje umutite viljuškom pa dodavajte brašna dok se ne stvori masa koja nije previše mekana i koja se ne lepi za ruke. Možete je izvaljati pa seći viljuškom na trakice ili rukama kidati takozvane “trganjčiće”. Ubacite ih u posoljenu kipuću vodu i kuvajte 10 minuta.
Napomena
Poslužite dok je toplo.

Нема коментара:

Постави коментар