Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

петак, 14. април 2017.

Gibanica



  • 1 pakovanje (1/2 kg) kora za gibanicu
  • 1/2 kg  sira
  • 3-4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl ulja
  • 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
  • 2 dl  mleka 
Žicom za mućenje ili viljuškom, pa i mikserom umutiti jaja, dodati so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu), mleko i ulje.

Dodati sir viljuškom izgnječeni sir koji ste prethodno probali. Po potrebi i po vašem ukusu, ako nije dovoljno slan dosoliti ga.

Laganim potezima umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Ukoliko je smesa gusta (što zavisi od veličine jaja i suvoće sira) dodajte malo mleka i kisele vode.

Odvojite dve kore sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gužvaru), a na dno tepsije stavite dve do tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil.

Tako gužvane i namočene kore ređati u tepsiju. Ceo postupak ponavljati dokle god ima kora.

Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, ako je preostao, preliti preko gužvanih kora.

Gužvaru sa sirom prekriti od gore (sa one dve kore koje ste sklonili sa strane) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C da se peče. Gibanicu peći ne porumeni, oko 25-30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).

Kad je gibanica pečena, ostaviti je par minuta u isključenoj rerni, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati vodom. Gibanicu sa sirom prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta da splasne.

Gužvaru sa sirom, još toplu, iseći na veće ili manje kocke i poređati na tacnu za serviranje, gužvaru sa sirom poslužite za doručak i večeru uz jogurt ili kiselo mleko.

Нема коментара:

Постави коментар