Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 29. јануар 2017.

Bregovska pita



Izuzetno je ukusan i dekorativan. Uživajte, mi jesmo :)

testo:
1/2 kg. brašna
250 gr. margarina ili masti
100 gr. šećera
3 žumanceta
1 dcl. belog vina

1 fil od oraha:
200 gr. mlevenih oraha
100 gr. šećera
1 dcl. belog vina
2 kašike ulja

2 fil od maka
200 gr. maka
100 gr. šećera
1 dcl. belog vina
2 kašike mleka

3 fil od jabuka
700 gr. izrendanih jabuka
10 gr. margarina
100 gr. šećera
sok limuna
1/2 k. začina za medenjake
1 k ašika cimeta
mleveni keks

4 fil od pekmeza
1/2 tegle pekmeza od šljiva

Brašno izmrviti sa margarinom, dodati šećer, žumanca i sa belim vinom umesiti testo, ostaviti u frižideru dok se spreme filovi!

Mleveni mak, šećer, mleko popariti sa uzavrelim belim vinom.

Isto učiniti i sa filom od oraha.

Jabuke izdinstati na margarinu ili maslacu, dodati šećer, limunov sok, sve dok ne ispari sva tečnost. Nakon toga dodati začine.

Testo podeliti na 5 delova i svaki razvaljati na manji pravougaonik.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje, stavitii prvo testo i premazati ga filom od maka.
.
Zatim drugo testo i fil od oraha. Naredno testo i fil od pekmeza i opet testo i zadnji fil od jabuka stim da se mleveni keks pospe po testu i na njega stavlja fil od jabuka kako bi pokupio višak tečnosti.

Prekriti zadnjim delom testa, izbockati ga viljuškom premazati izmućenim belancem i peći u zagrejanoj rerni na 160 C oko 60-65 minuta.

Ostaviti da se ohladni u tepsiji i tek nakon toga seći.

субота, 28. јануар 2017.

❄❄❄ Restovana džigerica ❄❄❄





1 čen belog luka
aleva paprika, so, biber

1 glavica crnog luka
1/2 kg. svinjske džigerice

Iseckajte crni luk na što sitnije kockice i na malo masti ga propržite da postane staklast. Džegericu koju ste prethodno isekli na malo deblje rezance (da bi bila mekša) bacite na luk i lagano dinstajte samo dok krv ne prestane da se pojavljuje iz džigerice, stavite jedan čen belog luka koji ste samo izgnječili i malo aleve paprike – toliko da budete zadovoljni bojom. Slobodno dodajte malo supe, najbolje domaće, ali ni kocka razmućena u vodi nije neprihvatljiva. Na sve to dodajte malo svežeg mlevenog bibera i ručak je gotov.

четвртак, 26. јануар 2017.

Lovačke šnicle

700 gr junećih šnicli
1-2 kašike brašna
malo ulja
2 čena belog luka
biber
peršun
suvi biljni začin


Šnicle oprati i izlupati, posoliti uvaljati u brašno pa propržiti na ulju
sa obe strane.
Kada se malo zarumene šnicle izvaditi, a na istom ulju propržiti brašno, dodati sitno iseckan beli luk, pa naliti vodom da se dobije sos. Sos začiniti po ukusu.

Šnicle vratiti u sos i kuvati još desetak minuta.


Za prilog pire krompir
Krompir skuvati i procediti izgnječiti ga gnječilicom za pire ili mikserom pa dodati maslac i mleko i posoliti po ukusu.

Svetosavske perece


Vojvodini, ali i drugim delovima Srbije se od peciva najčešće prave perece, posne, ako Savin dan pada u sredu ili petak, a mrsne ako pada nekim drugim danom. 
U znak zahvalnosti, što im je olakšao mlevenje žita, u narodu je ponikao običaj da se na Savin dan mesi pecivo od belog pšeničnog brašna koje se nosi u crkvu i tamo deli deci.

Jedna od narodnih legendi kaže da su se nekada ljudi, da bi dobili brašno od žita, jako mučili. Tucali su žito u stupi ili ga mleli u žrvnju. Gledao to Sveti Sava pa se sažalio. Odlučio je da smisli neku bolju i lakšu spravu.

Posle dugog razmišljanja smislio je kako će napraviti vodenicu. Načinio je i postavio na reci, da melje. Ali, nikako nije mogao da izmisli čeketalo i koš, već su ljudi morali rukama da sipaju žito iz vreća u rupu vodeničnog kamena. A to je bilo ne samo dangubno nego i opasno jer se dešavalo da pri obrtanju kamen dohvati pomeljare za ruke, pa ih izranjavi.

Jednog dana došao đavo Svetom Savi u vodenicu da vidi šta je napravio. Videvši kako je nezgodno što se žito iz vreća sipa rukama u rupu od kamena, pokazao je Svetom Savi kako će napraviti koš i čeketalo, pod pogodbom da mu se za to ustupi jedan dan u godini da bude njegov u vodenici.

Sveti Sava je pristao i odredio da Badnji dan pripadne đavolu. Zbog toga se đavoli često nalaze oko vodenice, smatraju da je to njihovo.

Na Badnji dan, pošto pripada đavolu, retko koji vodeničar čuva vodenicu. Štaviše, tog dana niko neće ni da melje žito. Veruje se da bi se vodeničarima i pomeljarima tada desilo neko zlo.

A Sveti Sava je znao zašto je đavolu odredio baš taj dan. O Božiću se smrznu reke, pa se ne može ni mleti, pa tako đavo nikad ne može uzeti ujam.

недеља, 15. јануар 2017.

субота, 14. јануар 2017.

Срећна вам православна нова година - живели !!!


Praline



Istopiti 100 gr crne čokolade sa 5 kašika ulja, napuniti kalupe i staviti u zamrzivač.
Istopiti 100 gr bele čokolade sa 5 kašika ulja, preliti preko crne čokolade i vratiti u camrzivač.
Između čokolada možete staviti kikiriki, orah, lešnik, žele kocke sitno iseckane ...

недеља, 8. јануар 2017.

Torta " Ruska salata"




Može se reći dobra "stara", pomalo već i zaboravljena torta. U obilju novih, brzih, jednostavnijih torti stare zaboravljamo. Nekada, ma nije mogla da nas zaobiđe, često se mesila za novu godinu, Božić, Vaskrs, pa i nečiji rođendan, mladence ... Sećam se bila sam devojčurak mama ju je pravila za novu godinu, kada smo otišli sutradan kod kumova da čestitamo na stolu ista torta, bila mi se smučila, tako da je nisam dugo jela, a sada sam je prvi put sama pravila.
kore
12 jaja
12 kašika šećera
8 kašika brašna
10 kašika mlevenih oraha
krem
1 litar mleka
250 gr mlevenog šećera
4 kašike kristal šećera
9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
100 gr žele bombone u raznim bojama
100 gr seckanih oraha
100 gr suvog grožđa
kore : 6 jaja, 6 kašika šećera, 5 kašika oraha, 4 kašike brašna umutiti, ispeći i kada se ohladi preseći na pola da se dobiju dve kore.
Ovako ponoviti još jednom ukupno da ispadnu četiri kore.
skuvati krem od
1 litar mleka, odvaditi šolju mleka i ostaviti sa strane, u ostatak mleka dodati 4 kašike šećera i staviti ga da polako kuva. Sa onom šoljom mleka umutiti 4 žumanceta, 9 kašika brašna i ukuvati u mleko sa šećerom. Kada se krem prohladio dobro ga umutiti sa izrađenim margarinom ili maslacem i 250 gr mlevenog šećera. U činijicu malo odvojiti fila, a u ostatak fila dodati 100 gr seckanih žele bombona u raznim bojama, 100 gr seckanih oraha, 100 gr suvog grožđa. Filovati kore, zadnju koru premazati filom iz one činijice i ukrasiti po želji.

субота, 7. јануар 2017.

Božićni fruštuk u banatu


Božićni kolač



Pravi se na Badnji dan. Oko njega se, tradicionalno, aranžira slama, suve šljive, orasi i jedna sveća.
Kolač mora biti gotov do trenutka dok se ne oglase crkvena zvona (do 15h). Ukrašava se simbolima koji znače: žito, sunce, mesec i krst. Na sredinu se stavlja ruža u kojoj je struk bosiljka. Svi ovi ukrasi simbolizuju obilje, radost i plodnost.
Kvalitetan, beli hleb, kupastog oblika, identične forme kao slavski kolač.
800 gr brašna
2 dl mleka
2 dl vode
pola kocke svežeg kvasca
1 kašičica soli
malo šećera
1 dl ulja
U mlako mleko staviti kvasac. Kada se podigne, dodati mlaku vodu i zamesiti u srednje meko testo.
Ostaviti 45 minuta da stoji pa premesiti i staviti testo da kisne u podmazanu šerpu.
U međuvremenu, od brašna i vode napraviti ukrase. Kad testo naraste, pre pečenja, staviti ih na
kolač. Orah i grančica bosiljka se stavljaju u sredinu pre pečenja.

Česnica


Mesi se na Božićno jutro, a deli ukućanima posle ručka.


Sam naziv česnica potiče od reči čest, deo, sreća, jer se lomi na delove, za svakoga ukućanina. Prema verovanju,
česnica je uspomena na rođenje Hrista, a veruje se da od ovoga hleba zavisi obilatost roda useva. U nju se stavlja novac
Novac se čuva u kući, na ikoni, do sledećeg praznovanja. Od prethodnih kovanica kupuje se so.

Slatka, praznična pita, aromatičnog ukusa i lepog mirisa.

Kore:
1 kg brašna
8 dl vode
malo soli
Zamesiti sve sastojke u glatko testo koje treba da odstoji 20 minuta. Svaki deo premazati ulupanom mašću (mast koja je dobro izrađena) 
te podeliti na 4 dela i razvući kore.

Fil:
šaka - dve  mlevenih oraha
4 dl ulja
šaka - dve  suvog grožđa
šaka -dve šećera (posipati po filu)

Svaku koru namazati sa malo ulja, posuti mlevenim orasima, suvim grožđem i posuti šećerom. Voditi računa da se fil ravnomerno rasporedi za filovanje svih kora koje se slažu jedna na drugu, na kraju uviti u štrudlu pa u pužića, staviti u tepsiju obloženoj pek papirom. Gornju koru namazati uljem. Peći 45 minuta na 200 °C, vruću česnicu premazati medom i ostaviti da se ohladi.


Eh, da nemojte da zaboravite da negde stavite dobro opran i osušen dinar.

четвртак, 5. јануар 2017.

Krompir salata


3-4 krompira oprati i skuvati, prohladiti. Ohlađen krompir oljuštiti, iseći na kockice ili kolutiće, sitno iseckati glavicu crnog luka pa pomešati sa krompirom, dodati malo soli, mlevenog crnog bibera, ulja i sirćeta sve lagano promešati. Ako volite pospite seckanim peršunom.

Pogača za Badnje veče ili Badnjača



U kući u kojoj sam odrasla pogača se zove “zdravlje”.
Na Badnji dan moja baba je mesila posnu pogaču koju je uveče kidao tata posle unošenja slame, vikanja piju-piju, paljenja sveće i bacanja oraha. Usledila bi večera, pa valjanje u slami i traženje bačenih oraha. Na trpezi bi bila jedna velika tacna na kojoj su se nalazile suve šljive, smokve, voće, novac i pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise u kojem kraju živite i kako se koji prenosio kolenima unazad. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem. Moja baba je pravila običnu sa kvascem, vodom, brašnom i soli.

Posna pogaca za Badnje veče

40 gr svežeg kvasca
400 ml tople vode
1 kašika šećera
3 kašičice soli
700 gr brašna
50 ml + 2 kašike ulja

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer.
Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.
Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka.
Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da e umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Neće biti lepljivo a biće fino mekano i pošto ste dobro varjačom izradili testo mešenje nije ni potrebno.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu.
Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja.
Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.

Badnje veče


Badnji dan je naziv dobio po tome što se na taj dan u kuću unosi badnjak, koji će se zatim na Božić zapaliti. Badnjak je bitan simbol u hrišćanstvu zato što se smatra da ga je Josif zapalio u pećini u kojoj je rođen Isus kako bi zagrejao tek rođenu bebu i Mariju (Bogorodicu)

Polazak u šumu nekada se obeležavao i tako što se pucalo iz pušaka i prangija.

Ovaj običaj bio je bitan kako bi se pucnjima uplašili vukovi i medvedi koji bi eventualno došli na obod šume u potrazi za hranom.

Simbol Hristovog rođenja je slama, pošto se veruje da je Hristos rođen u štali na slami. Iz tog razloga narod je uveo običaj da uoči Božića u svoj dom unosi slamu. Slama se unosi odmah iza badnjaka. Domaćin ili neki drugi odrasli muškarac iz kuće unosi u kuću veliki naramak slame koji je tog jutra načupan iz stoga, zavezan užetom i odložen u nekom delu dvorišta da sačeka veče.

Ponegde se slama unosi u velikom džaku spremljenom za tu svrhu, a poslese preko tog džaka postavlja badnjačka večera.

Slama se unosi po istom obredu kao i badnjak. Onaj ko unosi slamu pozdravlja ukućane rečima: Srećno vam Badnje veče, a ovi mu odgovaraju: Bog ti dobro dao i sreće imao. Domaćica ga zasipa žitom iz sita, a zatim onaj koji je uneo slamu spušta je na tlo i imitira kvocanje kvočke: kvo, kvo, kvo. Deca čupkaju slamu i imitiraju piliće: piju, piju, piju… Ovaj običaj upražnjava se da bi živina bila u svemu napredna. Slama se zatim rastura po celoj kući, posebno tamo gde će se spavati. Ponegde postoji običaj da preko slame prostru zatirače i pa svi ukućani te veče spavaju zajedno na slami.

Tamo gde slamu unose u džaku, ne rasturaju je po kući, jer je obično nema mnogo. Takva slama se najčešće stavlja pod sto i u jedan kraj kuće.

Na Badnji dan porodica se okuplja za istom trpezom.

понедељак, 2. јануар 2017.

Čoko plazma torta



1 pakovanje gotovih tamnoh kora "Vincini"
3 čaše (oko 600ml) kisele pavlake
300 gr mlevene plazme
250 gr šećera u prahu
6 kašika šlaga u prahu
1/2 kg šlaga
oko 1l čokoladnog mleka

Kore natopiti sa čokoladnim mlekom.

Promešati pavlaku sa šećerom, šlagom u prahu, lagano varjačom zatim dodati mlevenu plazmu.

Umutiti šlag (od kojeg smo uzeli 6 kašika za fil), sa mlekom ili kiselom vodom.

Filovati: Kora, fil, šlag, kora, fil, šlag, kora fil šlag ...