Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

четвртак, 28. јун 2018.

Mekike



1/2 kg brašna
kocka svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
4 dl mlake vode ili čaša mleka i čaša vode
ulje za prženje
Potopiti kvasac sa malo tople vode ili mleka i kašičicom soli i kašičicom šećera, ostaviti da nadođe.
U vanglu staviti brašno pomešano
sa 1 kašičicom soli, dodamo nadošli kvasac
i uz dolivanje vode (4 dl) i stalno mešanje - lupanje, kao krofne kad se prave, tako ulupamo testo. Lupati testo 10-tak minuta
varjačom dok ne počnu da se stvaraju mehurići,
a testo da se odvaja od zidova posude.
Umesiti testo mekše
nego za hleb.
Pokriti testo i ostaviti na toplom da se diže, ostaviti ga da stoji dok ne izađe do vrha posude.
Zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi.
Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju
temperaturu i početi sa prženjem.
Razvući teszo oklagijom, iseći željene veličine i komade.
Isečeni komad malo razvući i spuštati u toplo ulje.
Kašikom polivati testo toplim uljem da se
naduva i dobije šupljine.
Pržiti mekike po 3-4 minuta sa svake strane.
Izvaditi ih na kuhinjski ubrus-papir i služiti po želji, đa slatke, đa slane, ko kako voli.

Нема коментара:

Постави коментар