Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 8. април 2018.

ТОРТА "БЕЛА РАДА"

6 јаја, 
6 кашика шећера,
6 кашика млевених ораха, 
2 кашике брашна,
1/2 кесице прашка за пециво (6 г).
1. фил - за ролат:
300 г млевених ораха,
150 г шећера у праху,
1 шољица за кафу врелог млека,
1 кесица ванилин шећера,
мало ароме рума.
2. фил - за торту:
5 жуманаца,
5 кашика шећера,
5 кашика брашна,
500 мл млека,
250 г путера,
50 г шећера у праху
За декорацију:
250 г праха за шлаг
жута прехрамбена боја

Умутите беланца у чврст снег, додајте шећер, жуманца, орахе, брашно и пзп. Испеците кору и увијте у ролат. 

Орахе попарите врелим млеком, додајте шећер, ванилин шећер и рум по жељи. Када се фил охлади, нафилујте ролат и исеците га на 18 парчића. 

За жути фил умутите жуманца са шећером и брашном, размутите са мало млека па додајте у кључало млеко и кувајте на тихој ватри, непрестано мешајући све док се фил не згусне. У охлађени фил додајте путер претходно умућен са шећером у праху и све добро сједините миксером. 

Ролат, тј. исечене парчиће поделите на три дела па их ређајте у облику цвета. Ако имате 18 парчића онда вам је за сваки слој торте, наравно, потребно 6 парчета ролата, од чега једно ставите у средину, а преосталих пет распоредите около. И тако у три реда, а сваки ред филујете жутим филом.
Умутите шлаг (са млеком или водом), мањи део одвојите и обојите жутом прехрамбеном бојом па целу торту украсите тако да личи на белу раду.

Нема коментара:

Постави коментар