Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 29. април 2018.

Starinska crna torta

 6 jaja
12 kašika šećera
18 kašika mlevenih oraha
1-2 šake sedkanih oraha
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Odvojiti belanca od žumanaca, pa ulupati belanca u čvrsti sneg, dodati šećer, miksati dok se šećer ne istopi. Dodati žumanca, mlevene i seckane orahe, brašno pomešati sa praškom za pecivo pa zajeno sipati, sve sjediniti varjačom. Okrugli pleh ili šerpu za tortu premazati sa malo ulja, sipati kašiku dve brašna, pa po dnu i stranicama razbrašniti. Sipati testo koje smo umutili i peći u rerni na 180 *C oko 20-25 minuta, kad je gotovo testo se samo odvaja od stranica pleha.

Šerbet: 400 gr šećera i 2 dcl vode prokuvati, da vri 10 minuta, pečenu koru preliti sa prohlađenim šerbetom.

Odozgore može samo običan šlag, ili posuti sa mlevenim orasima, ja sam stavila šlag krem od čokolade.

Нема коментара:

Постави коментар