Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 28. април 2018.

Sarmice od zelja

🍀💚

1/2 kg mlevenog mesa (juneće ili svinjsko)
150 gr pirinča,
1 srednja glavica crnog luka ili dva mlada luka,
4 veze zelja (sa po 10 - 12 listova),
1-2 čena belog luka
biljni začin, so, biber, mlevena crvena paprika, malo ulja

Listove zelja operite pa postavite u dublju posudu.
Prelijte vrelom vodom, ulijte 1 kašiku sirćeta i pospite sa malo soli. Poklopite i ostavite 5-6 minuta da listovi omekšaju. Pirinač prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji do korišćenja. Na malo ulja izdinstajte sitno seckan crni luk dinstajte dok ne omekša pa dodajte meso. Uz povremeno mešanje krčkati dok meso ne bude barem do pola gotovo. Procedite pirinač pa dodajte dinstanom mesu i nastavite sa dinstanjem još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite, začinite svežim peršunom i sitno seckanim belim lukom pa ostavite sa strane. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Omekšalim listovima zelja uklonite zadebljalu peteljku pa na naličje stavite jednu kašiku spremnog fila. Preklopite levu i desnu stranu lista ka sredini pa umotajte sarmicu. Tako uradite sa preostalim listovima i filom. Ređajte gotove sarmice u blago nauljenu posudu za pečenje. Poklopite pa pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta ili dok ne ispari skoro sva voda. Gotove sarmice obavezno služite uz kiselo mleko – ne postoji bolji dodatak.

Нема коментара:

Постави коментар