Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

среда, 20. децембар 2017.

Slavski kolač po starinskom običaju sa poskuricama

Ovakav slavski kolač pravila je moja baba
1 kg brašna,
pola l. *osveštene* vode,
1 kockica kvasca,
2 kašike šećera,
2 kašičice soli,
mala šoljica za kafu ulja,
.
Umesiti testo od svih sastojaka,staviti da "nadođe" oko 1 h.
Zatim premesiti, i ostaviti još jednom da napuni vanglu.
Podeliti na 8 jednakih loptica.
Od prve razvući pogaču malo manju od veličine šerpe,staviti u podmazanu šerpu ili na papir ,a od gore staviti 5 loptica u obliku krsta.
Od 7 loptice napraviti valjak i iseci 4 trougla koja stavite izmedju 4 periferne lopte. Od 8 lopte napravite jos 8 malih loptica koje idu na bočne šire strane trouglova uz samu ivicu šerpe. Ostaviti da nadođe i ukrasiti testom koje umesiti od oko 200 gr brašna,100 gr gustin 2 velike kašike soli i vode da bude baš baš tvrdo testo.
Pravim najpre ukrase od onog kalupa koji nazivamo *krsnik* ili * slovo* a ti pečati se zovu i *poskurice" koje znači-Isus Hristos pobeđuje..
Zatim se naprave
ptičice, burence, grozđe, knjiga, trešnjice, zir, klasje.. cvetovi... po svojoj volji i želji ,ali je ovo meni obavezno... Testo lepim vodom u koju dodam kašičicu šećera. Odmah uključim rernu,jer testo dovoljno nadođe dok šarate belim testom. Pečem oko 1 h najpre na 250 a zatim na 18o . Pokrijem papirom posle 5 minuta,,a ako treba i na kraju pečenja sklonim papir da porumeni.
Toplo premažem uljem i ostavim da se ohladi pokriveno krpom.

Нема коментара:

Постави коментар