Punjene urme
Urme sadrže ugljene hidrate, vrlo malo masti i veoma su zdrave.
2 pakovanja (2x200 g) suvih urmi
100 g čokolade
50 g mlevenih oraha
50 g margarina
50 g mlevenog posnog plazma keksa
Glazura:
80 g čokolade
20 g margarina
2 kašičice šećera kristala
3 kašičice vode obične
Raseći svaku urmu po dužini, samo gornju polovinu, pa izvaditi košticu.
Rastopiti margarin i čokoladu na umerenoj temperaturi, isključiti ringlu, dodati mlevene orahe i mleveni plazma keks i sve sjediniti mešanjem. Ako volite slađe poslastice, dodajte i malo šećera (ja nisam dodavala šećer i bilo je sasvim dovoljno slatko).
Svaku urmu napuniti nadevom i blago stisnuti, da se zatvori rez.
Skuvati glazuru od čokolade, margarina, šećera i vode na tihoj vatri, mešajući.
Svaku urmu ubaciti u glazuru i kašičicom vaditi na tacnu, da se glazura stegne (ostaviti na hladno, u frižider).
Kada se glazura stegne, urme nožićem odvojiti od tacne. Možete ih staviti u ukrasne korpice.
Posni rafaelo
250 ml vode
3 kasike secera
3 kasike gustina
125 g margarina
125 g prah šećera
250 g kokosa
100 g lešnika ili oraha
Za valjanje:
100 g kokosa
U malo vode razmutiti gustin.Ostatak vode staviti sa šećerom da provri, pa dodati pripremljeni gustin.Ostaviti da se ohladi i spojiti sa umućenim margarinom i prah šećerom.Dobro sjediniti i dodati kokos.Od dobijene mase formirati kuglice i u svaku staviti po 1 lešnik.Uvaljati u kokos i stavljati u papirne korpice.
Od ove smese mogu se praviti i košnice
Bajadera sa kikirikijem
300 g šećera,
2 dl vode,
200 g margarina,
300 g mlevenog kikirikija bez soli,
300 g mlevenog keksa,
50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa.
Za preliv:
150 g čokolade,
kockica margarina
malo ulja.
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta pa dodati margarin i sačekati da se rastopi pa zatim dodati kikiriki i keks postepeno i izmešati da se dobije sjedinjena masa srednje gustine.
Od smese odvojiti 1/3 i umešati 50 g istopljene čokolade.
Manji plitki pleh obložiti providnom folijom, sipati jedan deo svetle smese, poravnati i dobro pritisnuti da se masa stegne.
Preko svetle mase sipati tamni deo smese, isto pritiskati i poravnati.
Za preliv čokoladu istopiti sa malo ulja i margarina preliti ohlađenu bajaderu.
Urme sadrže ugljene hidrate, vrlo malo masti i veoma su zdrave.
2 pakovanja (2x200 g) suvih urmi
100 g čokolade
50 g mlevenih oraha
50 g margarina
50 g mlevenog posnog plazma keksa
Glazura:
80 g čokolade
20 g margarina
2 kašičice šećera kristala
3 kašičice vode obične
Raseći svaku urmu po dužini, samo gornju polovinu, pa izvaditi košticu.
Rastopiti margarin i čokoladu na umerenoj temperaturi, isključiti ringlu, dodati mlevene orahe i mleveni plazma keks i sve sjediniti mešanjem. Ako volite slađe poslastice, dodajte i malo šećera (ja nisam dodavala šećer i bilo je sasvim dovoljno slatko).
Svaku urmu napuniti nadevom i blago stisnuti, da se zatvori rez.
Skuvati glazuru od čokolade, margarina, šećera i vode na tihoj vatri, mešajući.
Svaku urmu ubaciti u glazuru i kašičicom vaditi na tacnu, da se glazura stegne (ostaviti na hladno, u frižider).
Kada se glazura stegne, urme nožićem odvojiti od tacne. Možete ih staviti u ukrasne korpice.
250 ml vode
3 kasike secera
3 kasike gustina
125 g margarina
125 g prah šećera
250 g kokosa
100 g lešnika ili oraha
Za valjanje:
100 g kokosa
U malo vode razmutiti gustin.Ostatak vode staviti sa šećerom da provri, pa dodati pripremljeni gustin.Ostaviti da se ohladi i spojiti sa umućenim margarinom i prah šećerom.Dobro sjediniti i dodati kokos.Od dobijene mase formirati kuglice i u svaku staviti po 1 lešnik.Uvaljati u kokos i stavljati u papirne korpice.
Od ove smese mogu se praviti i košnice
300 g šećera,
2 dl vode,
200 g margarina,
300 g mlevenog kikirikija bez soli,
300 g mlevenog keksa,
50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa.
Za preliv:
150 g čokolade,
kockica margarina
malo ulja.
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta pa dodati margarin i sačekati da se rastopi pa zatim dodati kikiriki i keks postepeno i izmešati da se dobije sjedinjena masa srednje gustine.
Od smese odvojiti 1/3 i umešati 50 g istopljene čokolade.
Manji plitki pleh obložiti providnom folijom, sipati jedan deo svetle smese, poravnati i dobro pritisnuti da se masa stegne.
Preko svetle mase sipati tamni deo smese, isto pritiskati i poravnati.
Za preliv čokoladu istopiti sa malo ulja i margarina preliti ohlađenu bajaderu.
Posno saće
200g što mekanijeg belog ratluka
100g mlevenog posnog keksa
100g mlevenih oraha/lešnika/kikirikija
4 kasike vruće vode
250g čokolade za kuvanje
125g margarina
Najpre malo mesiti sam ratluk, zatim dodati keks, orahe i vodu i stiskati i mesiti dok ne dobijete jednoličnu masu (može da potraje i da vas ruke zabole, ali moguće je ).
Zatim masu podeliti na 6 jednakih delova i razvaljati u prutiće dužine kalupa za trougao.
Čokoladu i margarin istopiti.
Kada se čokolada malčice prohladi prekriti njome dno i staviti jedan prut, zatim zaliti čokoladom i staviti dva pruta, ponovo preliti čokoladom pa staviti i poslednja 3 pruta i na kraju sve prekriti čokoladom.
Ostaviti da se dobro ohladi i stegne i onda seći kolačiće debljine 4-5mm.
200g što mekanijeg belog ratluka
100g mlevenog posnog keksa
100g mlevenih oraha/lešnika/kikirikija
4 kasike vruće vode
250g čokolade za kuvanje
125g margarina
Najpre malo mesiti sam ratluk, zatim dodati keks, orahe i vodu i stiskati i mesiti dok ne dobijete jednoličnu masu (može da potraje i da vas ruke zabole, ali moguće je ).
Zatim masu podeliti na 6 jednakih delova i razvaljati u prutiće dužine kalupa za trougao.
Čokoladu i margarin istopiti.
Kada se čokolada malčice prohladi prekriti njome dno i staviti jedan prut, zatim zaliti čokoladom i staviti dva pruta, ponovo preliti čokoladom pa staviti i poslednja 3 pruta i na kraju sve prekriti čokoladom.
Ostaviti da se dobro ohladi i stegne i onda seći kolačiće debljine 4-5mm.
Нема коментара:
Постави коментар