Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

понедељак, 7. март 2016.

Moji domaći likeri - Živeli !


Liker od dunja

1 kg dunja
oko 1 kg i 300 gr šećera
i još malo soka od limuna
1 litar rakije lozovače ili vodke

Kad oljuštite dunje kore stavite u jednu teglu sa dobrim poklopcem i nalijte sa 1 litar rakije. Zatvorite poklopcem i ostavite da stoji 6-7 nedelja. Posle toga stavite 300 gr šećera i 200 ml vode sa šipkom cimeta da provri. Skolniti sa vatre izvaditi cimet i ohladiti, pomešati sa rakijom i korama i onda procediti.







Liker od višanja

1 kg višanja
400 gr šećera
oko 1 l domaće rakije ili ruma

Prvo pripremite teglu sa širim grlom. Zatim u nju poređajte višnje, koje ste prethodno dobro oprali i očistili od peteljki.
Nakon toga, sipajte šećer preko višanja. Vrlo lako se može dogoditi da ne možete sav šećer da sipate, ali nemojte to da vas brine. Dodaćete ga za koji dan, jer će višnje upiti određenu količinu.
U sve dodajte oko 100 ml obične vode ( 4 – 5 kašika bi, zapravo trebalo da bude dovoljno ).
Ovako pripremljenu teglu ostavite na suncu da stoji mesec dana. Najbolje bi bilo da je ne zatvarate, već da stavite tanjirić preko, jer je potrebno da voće promešate povremeno.
Nakon mesec dana, nalijte teglu rakijom. Dobijeni liker prespite u čiste flaše, a voće možete iskoristiti za pripremu nekog kolača.
Ukoliko želite, domaći liker od višanja možete spremati i sa rumom. A najbolja kombinacija je polovina količine rakije, a polovina ruma. Ukoliko vam se, pak ne dopada ta ideja, možete ga naliti vodkom.





Liker od čokolade

1/2 litre mleka i 300 gr šećera kuvati na tihoj vatri dok se šećer dobro ne istopi.
U taj sirup dodati 1/4 kg čokolade izlomljene na manje kockice i mešajte drvenom varjačom dok se čokolada ne istopi.
Sve ovo dobro ohladite pa dodajte 300 ml alkohola-vodke.

DRŽATI U FRIŽIDERU ili ga brzo potrošiti.


Liker od oraha

10 - 15 komada mladih oraha
1l domaće dobre rakije
1kg. šećera

Orasi se uberu pre punog zrenja, dok još nije formirana drvenasta ljuska. Prepoloviti ih i staviti u teglu, sipati šećer. Preliti rakijom koja nema jaku aromu ili vodkom. Promućkati, zatvoriti i ostaviti na svetlom i osunčanom mestu 40 dana. Svakih par dana promućkati da bi se šećer rastvorio.

Nakon 40 dana, liker procediti i koristiti.

Нема коментара:

Постави коментар