Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 13. септембар 2015.

Sosina Zimnica


Kiseli krastavčići


                   

3 kg krastavaca
1/2 l alkoholnog sirćeta
2 l vode
150 gr šećera
100 gr soli
2 male kašičice vinobrana
list lovora
biber u zrnu

Krastavce očistiti, oprati i ocediti. Prosušene krastavce složiti u tegle, ako su veći isecite ih. Posebno prokuvati 3 l vode sa šećerom i soli. U ohlađenom prelivu umešati sirće sa vinobranom. Hladnim preliti krastavce i zatvoriti tegle.

                                         




Ljutenica od šargarepe


3 kg. šargarepe
300 gr ljutih papričica
__________________samleti na mašini za meso___________ 
2 dl vrućeg ulja
2 dl sirćeta
__________preliv___________
soli po ukusu
2 kašičice šećera
list pešuna ili celera

Očistiti šargarepe i sameljite na mašinu za meso.

Feferonama skinite dršku, ostavite semenke one im i daju ljutinu, pa i njih samleti.

Beli luk očistiti . Kada ga oljuštite stavite ga u mašinu za meso i zajedno sa feferonama samleti.

U šerpu stavite ulje da se baš dobro zagreje, vrelo ulje sipati preko samlevene šargarepe, koja je pomešana sa belim lukom i feferonama. Posoliti po ukusu, dodati šećer i dodati sirće po ukusu. Iseckati list celera ili peršuna i pomešati sa šargarepom. Kada se sve dobro izmeša puniti tegle.









Sosin pekmez od šljiva

5 - 10 kg šljiva
1 kg šećera - 300 gr. šećera na kilogram šljiva (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg)
po želji 2 dcl ruma
po želji menaž čokolade

Šljive operite pod mlazom tekuće vode, ocedite, raspolovite i izvadite koštice.

U šerpi u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.

Ostavite preko noći na hladnom.

Kuvajte na srednje jakoj vatri.

Kada je pekmez već poprilično gust, po želji dodajte rum ili čokoladu. Kada se pekmez prohladi sipati u tegle, tegle staviti u rernu i sterilizirati u na 100-110 stepeni. Zatvoriti i preokrenite tegle na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mestu.



Ajvar


  •  20 kg. crvenih paprika
  • - 1/2 litre  ulja
  •  sirće po ukusu
  • - soli po ukusu

  • Paprike ispeći, blago vama ako imate smederevac ili svoje dvorište .  Ja sam ove godine paprike pekla u stanu, u rerni i kuvala na električnom šporetu. Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.
  • Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti dugoo, uz mešanje :) Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa, a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 100  C da se zapeče.  Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.
  •  Jako je bitno dugo kuvati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već duugooo kuvati.   So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.




Нема коментара:

Постави коментар