Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

четвртак, 9. мај 2019.

🍀🌿 Sarmice od vinovog lista 🍀🍀

20-30 listova vinove loze

450 gr mlevenog mesa

50 gr pirinča

1 glavica crnog luka

1 kašičica šećera

So, biber, peršun

Aleva paprika

Kuvani paradajz

Listove vinove loze dobro oprati, a zatim prokuvati oko 5 minuta, ako su sveži,

Ostaviti ih da se ocede i malo ohlade.

Iseckati sitno glavicu luka i propržiti malo na ulju i dodati meso, zatim i dodati opran pirinač.

U to dodati naseckan peršun, so, biber, alevu papriku, ljutu, po ukusu i šećer.

Krčkati još oko 10 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi.

Na dno šerpe ili tepsije, postaviti nekoliko listova vinove loze. Ostale listove složiti tako da je donja strana okrenuta nagore.

Na svaki list staviti jednu kašiku prethodno pripremljene mase od pirinča i smotati u sarmicu.

Ređati ih u šerpu sa pripremljenim listovima vinove loze.

U nauljenu šerpu sa poređanim sarmama sipati vodu tako da sve sarme budu prelivene i na veoma laganoj vatri kuvati između 40-60 minuta, tako da vinova loza postane meka.

Nakon toga preliti sa kuvanim paradajz sokom (po ukusu) i zapeći 20-tak minuta.

Sok od paradjza se koristi u posnoj varijanti, inače uobičajeno je služenje uz ovčije kiselo mleko.

Bez obzira na posnu ili mrsnu varijantu, obavezno sarmice zapeći.

Možete ih zapeći i sa sosom od mirođije.

Dobićete izvrstan, odličan, hrskav ukus spoljnih delova sarmice.

Uz kiselo mleko ili domaći sok od paradjza, prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар