Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

четвртак, 20. децембар 2018.



Posna Carska pita

💫 

3 šoljice brašna
3 šoljice projinog brašna
3 šoljice kisele vode
3 šoljice ulja
1 kesica prašak za pecivo
3 kisela krastavčića (izrendana ili sitno iseckana)
2 kisele paprike (iseckane na kockice)
2 rendane šargarepe (ne kuvane)
po ukusu so

Obično brašno, projino brašno i prašak za pecivo pomešati i ostaviti sa strane.

U drugu dublji činiju umutiti kiselu vodu, ulje, pa dodati izrendane krastavčiče, naseckanu kiselu papriku i rendani šargarepu.

Na kraju umešati brašna pomešana sa praškom za pecivo. Lagano izmešati varjačom ili mikserom na najmanjoj brzini.

Sipati u veću tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.




Pita sa ajvarom i šampinjonima

1/2 kg gotovih kora
100 ml vode
100 ml ulja
pola tegle ajvara
1/2 kg šampinjona
1 praziluk
so po ukusu

Iseckati praziluk pa staviti da se izdinsta sa malo vode i ulja. Kada je luk omekšao, dodati izrendane šampinjone. Kuvati ih dok ne ispari skoro sva voda, ako malo ostane iskoristite je za premazivanje kora. Ako vam ostane ove vode od šampinjona onda vam voda i nije potrebna da se premažu kore, umačite četkicu u taj sok i mažite kore u kombinaciji sa uljem.

Uzimajte po tri kore. Prvu koru malo poprskate uljem, stavite drugu pa je premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom. Stavite treću, premažite skoro celu ajvarom.

Ostavite kraj koji ćete poslednji uviti nenamazan, da ne bi curila i onda celom dužinom kore stavite izdinstane šampinjone sa prazilukom. Tako uradite sa ostalim korama.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumene. Ako vam ostane ulja i soka od šampinjona, slobodno premažite pite, izbušite nožem pa opet premažite. Višak vode ispariće dok se peku





Pita sa šampinjonima

1/2 kg kora za pitu
1/2 kg šampinjona
2 manja praziluka
so,
biber, 
suvi biljni začin
1 dl ulja
4 dl kisele vode
1 čaša brašna
prašak za pecivo
1 kašičica soli
150 gr griza

Sitno iseckati praziluk i pržiti ga na vrelom ulju.
Kada malo omekša dodati iseckane šampinjone, so, biber i začin i pržiti dok ne ispari tečnost.
Ostaviti da se malo prohladi.

Mikserom napraviti smesu od kisele vode, ulja, brašna, soli, griza i praška za pecivo.

*** Ako su kore srednje debljine stavljajte po dve, ako su tanke onda po 3 kore ***

Premazivati u tanjem sloju 3 kore, pa na početak treće poređati fil u debljem sloju, saviti krajeve ka unutra i uviti u rolat.
Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Svaki rolat premazati odozgo sa malo smese od griza i peći na 180 stepeni dok lepo ne porumeni.

Нема коментара:

Постави коментар