Bobove pihtije
Ovo je tradicionalno srpsko posno predjelo.
Skuvana i ispasirana zrna boba daju masu koja se lako steže, bez dodatka želatina. Izgledom samo podsećaju na klasične, mesne pihtije, i veoma su ukusne
Skuvana i ispasirana zrna boba daju masu koja se lako steže, bez dodatka želatina. Izgledom samo podsećaju na klasične, mesne pihtije, i veoma su ukusne
1/2 kg suvog boba u ljusci
1 glavica belog luka
50 ml ulja
kašičica aleve paprike
1 glavica belog luka
50 ml ulja
kašičica aleve paprike
Bob potopiti u hladnoj vodi i ostaviti da prenoći. Sutradan nabubrela zrna oljuštiti, razdvojiti i dobro očistiti. Staviti u lonac, preliti vodom da ogrezne, posoliti, pa kuvati oko sat vremena, da omekša.
Skuvani bob dobro ispasirati, dodati izgnječen beli luk, malo ulja, po potrebi dosoliti, pa još kratko prokuvati. Ovu masu još vruću razliti u pokvašene tanjire ili plitke posude i ostaviti na hladnom da se stegne. Pred služenje pihtije iseći na kocke, pa preliti zagrejanim uljem sa alevom paprikom.
Нема коментара:
Постави коментар