Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

петак, 18. мај 2018.

Sirup od nane

Jedan dobar svežanj sveže nane

2 kg šećera

3 l vode

3 limuna
2-3 kesice limuntusa

Šećer prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da lagano prokuva (kao da pravite šerbet). Kad je sirup prokuvao, smanjite na nisku temperaturu i ostavite da poklopljeno kuva oko 10 minuta.

Nakon što je sirup poprilično ukuvao, skinite ga sa šporeta, neka se dobro ohladi. U hladan šerbet dodajte limuntus i svežu nanu (listove i grančice), limun sameljite u blenderu, sve dobro promešajte, poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Sutradan rukom ili cediljkom skloniti krupne grančice i listove, sok procedite kroz čistu gazu i sipati u čiste flaše.

Čuvajte na tamnom mestu i uživajte celo leto u svom osvežavajućem sirupu od mente. Po želji dodajte ekstrat nane-mente i dobićete sok u zelenoj boji.

Нема коментара:

Постави коментар