Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

понедељак, 14. мај 2018.

Liker od oraha




Gumene rukavice
40 mladih, zelenih oraha dok su još u ljusci, najbolje da su veličine lešnika, ali mogu da budu i veći
1 kg. šećera
1 litar domaće lozove rakije
1 veću teglu sa poklopcem ( 3-5 l)
ukoliko se želi, liker može da se začini, pa spremiti i nešto od sledećeg: štapić vanile, štapić cimeta, karanfilić, zrna kafe (desetak), 1 limun, ili 1 narandža…zavisno od ukusa
manji lonac
cediljku za čaj.
Pre bilo kakvog rada sa mladim orasima obavezno staviti gumene rukavice da bi zaštitili ruke od ružnih smeđih fleka koje je teško skinuti. Takođe, zaštititi odeću.
Mlade orahe očistiti od peteljki, oprati, osušiti.
Svaki orah pomalo zarezati oštrim nožićem, ili probušiti iglom, a ukoliko su orasi krupniji mogu se preseći ih na polovine.
Za aromatičniji liker treba svaki orah razbiti čekićem za meso, ili ih što sitnije naseckati.
Ovako pripremljene orahe sipati u veću teglu.
Sipati šećer.
Ko želi, u teglu sa orasima može dodati jedan, ili više začina. Ako dodajemo limun, ili narandžu, prethodno dobro oprati i zajedno sa koricom naseckati na kolutiće. Obično se stavi samo jedno od ta dva. Inače, liker je ukusan i bez začina.
U teglu sa orasima i šećerom (medom) sipajte litar domaće lozove rakije i dobro zatvorite.
Ostaviti teglu da stoji na sunčanom mestu 40 dana. Za to vreme orasi otpuste svoj sok koji oboji rakiju u tamno braonkasto-zelenkastu boju. Povremeno protresti teglu.
Nakon isteka perioda od 40 dana dobijeni liker procediti kroz višestruko presavijenu gazu, ili cediljku za čaj.
Liker sipati u staklene flaše .
Flaše dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu najmanje dva meseca da liker „sazri“.

Нема коментара:

Постави коментар