Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

уторак, 4. јул 2017.

Pekmez od kajsija





Kajsije prvo operete, izvadite koštice, na kratko ih potopite u vrelu vodu, na ovaj način vrlo lako i brzo skinućete kožicu sa kajsije.Kajsije ređate u šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez. na svaki red kajsija sipate po malo šećera, otprilike 300 gr, dok ne utrošite sav materijal. Sve lagano protresite, da kajsije puste malo soka. Šerpu sa kajsijama i šećerom pokrijete, ostavite da odstoji preko noći i tek sutradan kuvajte.

Sutradan ...
Dok pekmez ne provri, uz povremeno mešanje (da ne zagori), ringlu uključite na najjače, e tu bi vam dobro došao stari smederevac. Kada pekmez provri, smanjite na tihu vatru da se polako krčka. Od toga koliko imate voća zavisi vreme kuvanja. Višak tečnosti treba da ispari i pekmez treba da se zgusne. Probu pravite tako što ćete kašičicu pekmeza izvaditi na tanjir, ostaviti da se malo prohladi, probajte dali je dovoljno sladak, gust. Kad provučete varjačom kroz taj pekmez u šerpi mora da ostane trag. To znači da je pekmez gotov.

Skuvan i vruć pekmez od kajsija sipajte u čiste i zagrejane tegle, pa tegle vratite na 100C u rernu, na jedno 15-30 minuta. Tegle zatvorite celofanom i zatrpajte ih u ćebad u nekom ćošku kuhinje ili sobe, gde vam neće smetati. Ostavite tako dok se sasvim ne ohlade, a to znači najamanje 24 sata. Posle toga pekemez možete koristiti. 


Нема коментара:

Постави коментар