1 kg oljuštenog krompira
na vrh noža soli
150 gr brašna
1 žumance
malo ulja,maslaca ili margarina
20 kom zrelih šljiva
Za umotovanje
100-150 gr kristal šećera
150 gr prezla
malo ulja
Krompir oljuštiti, iseći na kockice, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva.
Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi.
Za to vreme šljive očistiti od koštica.
Prohlađenoj masi dodati žumance* i malo brašna,meni je trebalo 100 grama,ostalih 50 sam iskoristila prilikom oblikovanja knedli.
Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna ako se lepi, staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu
U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenu temperaturu.
Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu, kad isplivaju kuvane su.
U posebnu širu šerpu na malo ulja propržiti prezlu da porumeni.
Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezlu.
Drmusanjem šerpe uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.
Posluživanje
Od ove količine izadje 20 knedli.
*U dane posta žumance ne dodajem,nema bitne razlike..
Нема коментара:
Постави коментар