Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 16. октобар 2016.

Baklava bez kora


mera je čaša od 200 ml:
4 jaja
1 čaša oštrog brašna
2 čaše šećera
1čaša griza
1 čaša ulja
1 čaša mleka
2 čaše mlevenih oraha
Sirup:
600 ml vode
2 čaše šećera


Prvo se priprema sirup, da se ohladi dok se kolač ispeče.
Pomešati vodu i šećer pa staviti da prokuva. Prokuvati nekoliko minuta, pa skloniti sa vatre.
Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.
Ulupati jaja sa šećerom, pa dodati suve sastojke, pa vlažne i sve dobro umutiti žicom.
Pouljiti i posuti brašnom pleh u kojem će se peći, otprilike 25 x 30 cm, ili po vašem izboru. Videćete koliko ćete mase dobiti.
Tanja baklava u veću tepsiju ili deblja u manju.
Staviti da se peče 35 minuta, zavisno do rerne.
Pečenu baklavu zaliti sa prohladjenim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi, pa staviti u frižider.
Ja sam toplu stavila u frižider, ne vrelu.
Brže se ohladila tako, dovoljno je da baklava dodje do temperature koja neće naškoditi frižideru.
Posle samo iseći u kocke, rombove ili trouglove i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар