200 gr junećeg mesa od buta ili plećke
200 gr svinjskog mesa od buta ili plećke
200 gr belog pilećeg mesa
1/2 kg luka
1/2 kg paradajz soka
ulja
2 lovorova lista, ako volite
1 kašikica aleve paprike
pola kašikice suve tucane ljute paprike (ako volite ljuto-da rezi)
1 kašika začina
biber
so
oko 3 čaše vode
200 gr svinjskog mesa od buta ili plećke
200 gr belog pilećeg mesa
1/2 kg luka
1/2 kg paradajz soka
ulja
2 lovorova lista, ako volite
1 kašikica aleve paprike
pola kašikice suve tucane ljute paprike (ako volite ljuto-da rezi)
1 kašika začina
biber
so
oko 3 čaše vode
Luk sitno iseckati, ne blendirati, pa ga izdinstati na malo jačoj vatri najmanje 15 minuta, potrebno je mešati povremeno. Jako je važno da luk uvek bude dobro izdinstan jer će od toga zavisiti i da li će saft biti gust i dobar.
Dodati meso sečeno na kocke, posoliti, pobiberiti, dodati paradajz sok, začin i paprike. Izmešati i dinstati nekoliko minuta, češće mešati. Doliti i vodu toliko da prekrije meso, dodati lovorov list i ostaviti da se krčka na srednjoj temperaturi najmanje 1,5 sat, zavisi od vrste i starosti mesa.
Povremeno promešati i paziti da tečnost ne ukuva. Ako vidite da se to desilo dodajte ponovo malo vrele vode, ali procenite tako da nikako najmanje 20 minuta pre kraja kuvanja ne dodajete više vodu jer se onda neće dovoljno ukuvati i saft neće imati ukus i gustinu koja je potrebna.
Povremeno promešati i paziti da tečnost ne ukuva. Ako vidite da se to desilo dodajte ponovo malo vrele vode, ali procenite tako da nikako najmanje 20 minuta pre kraja kuvanja ne dodajete više vodu jer se onda neće dovoljno ukuvati i saft neće imati ukus i gustinu koja je potrebna.
Ja u gulaše, paprikaše nikada ne dodajem brašno jer saft mora da dobije svoju gustinu pravilnim kuvanjem. Najvažnije je, dosta dobro izdinstanog luka i ne dodavati puno vode jer ćete onda dobiti čorbu a ne gulaš.
Нема коментара:
Постави коментар