Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

субота, 9. март 2019.

PITA SA KIKIRIKIJEM

1/2 kg tankih kora
300 gr slanog pečenog i krupno samlevenog kikirikija
4 jaja
1 kesica praška za pecivo
4 dl kisele pavlake
1,5 dl ulja

U dubljem sudu izmešati jaja, prašak za pecivo, ulje i kiselu pavlaku. Ovu smesu malo posoliti, ako kikiriki nije dovoljno slan. Odvojiti oko 1dl smese i ostaviti po strani.
Odvojiti 3 kore koje će služiti da se pita „upakuje“. Podmazati uljem pravougaoni đuveč pleh (20x35). Staviti jednu koru tako da se oblože duže stranice, a višak presavije na spoljnu stranu. Drugu koru podeliti na dva dela i isto uraditi sa kraćim stranicama. Treću koru ostaviti po strani.
Ostatak kora iseći na pola (tako da odgovaraju dimenziji đuvečeta).
Koru na dnu premazati mešavinom jaja i kisele pavlake, pa posuti mlevenim kikirikijem. Staviti sledeću koru, opet je premazati, pa posuti kikirikijem. Tako uraditi sve dok se ne utroše kore i kikriki. Na kraju presaviti delove kora kojima je obloženo đuveče, malo ih premazati smesom i poklopiti poslednjom, trećom korom ostavljenom sa strane. Tu koru malo zašuškati da se ne podiže prilikom pečenja. Iseći pitu na kocke i preliti preostalom smesom.
Ugrejati rernu na 200°C i peći 35 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар