Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

петак, 29. март 2019.


💞
 Starinska karamel oblanda 🌹

Pakovanje velikih oblandi
1 l mleka
800 gr šećera
1 pakovanje vanilin šećera
pun dubok tanjir mlevenih oraha
125 gr maslaca

U dublju šerpu sipati mleko i šećer, promešati pa kuvati na tihoj vatri oko 3 sata. Mleko treba tek da vri, nikako da ključa. U početku potrebno je da promešate s vremena na vreme ali već pri kraju kuvanja tražiće više pažnje. Lako ćete primetiti kako se karamel ukuvava i zgušnjava.
Na kraju kuvanja dodati maslac, vanilu i po želji mlevene orahe i sve dobro promešati da se maslac otopi i smesa sjedini.
Fil prohladite, ne sme da bude vreo, ali ne dozvolite ni da se sasvim ohladi. Vreo fil učiniće oblande žilavim a hladan se opet neće lepo upiti u kore. Oblandu nafilovati, sve sem poslednje kore, pa je pritisnuti nekim ravnim, težim predmetom (velikim plehom od rerne ) i ostaviti je na sobnoj temperaturi da se fil stegne, a kore da malo omekšaju

Нема коментара:

Постави коментар