Topi se, preukusno je.
Oko 3 kg svinjskog vrata
2 kg krompira
Meso oprati i posoliti, pobiberiti i dinstati poklopljeno sa malo vode i kašikom masti.
Dinstati oko 30 - 40 minuta.
Krompir oprati i oljuštiti, iseći na željene komade. Posoliti, pobiberiti, začiniti, staviti kašiku masti i oko 2 dl supe, poklopiti folijom i stavizi u rernu da se peče na 180 *C, sa ventilatorom oko 40 minuta, u međuvremenu staviti meso preko krompira, sve zajedno peći prekriveno folijom. Pred kraj, kada je krompir pečen i mekan skinuti foliju i ostaviti još na 10-15 minuta da se krompir i meso lepo zapeku.
Lepinje su domaće
1/3 svežeg kvasca (15gr)
2.5 dl vode
1/2 kašike šećera
1 kašika soli
0, 5dl ulja
toliko brašna da se umesi mekano testo (400-450gr)
Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuškom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna. al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.
Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice.
Tepsiju dobro pobrašnjavite, pa stavljajte loptice na razmake.
Ostavite da odstoje 10-15 minuta, onda pobrašnjavite prste i od sredine loptice pritiskajte - širiti ih, u sredini malo manje pa sve više prema krajevima, i tako ih raširite. Pobrašnjavite odgore.
Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takođe ako su tvrdi, opet ste previse čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče. Kad se ispeku treba da budu lagani i hrskavi, da bi omekšali, kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. na kraju očistite brašno četkicom za testo
I šarena salata je domaća.
Нема коментара:
Постави коментар